att ha spenderat dagen i det antika

buonasera!hej från rom. sitter just nu på hotellrummet och laddar för att gå ut och äta, efter en dag  med myyyycket spatserande behöver fötter och rygg få vila lite. och här behöver man ju inte oroa sig för att köket stänger klockan tio direkt.när vi vaknade i morse regnade det. vi var förvisso beredda på det med det gjorde att vi inte hade några direkta planer för vi insåg att gå bort till peterskyrkan kanske var oklokt då utsikten är lite av grejen och om det regnar och är molning, ja, då faller ju hela grejen. så vi åt frukost i lugn och ro, tog på oss våra skaljackor och gav oss ut på stan. utan något särskilt inplanerat.

men plötsligt var vi här, vid monumento nazionale a vittorio emanuele II. även elakt kallad gräddtårtan eller skrivmaskinen. kungar och deras storhetsvansinne alltså...


jag tycker iofa att den är fin men romarna verkar inte alls gilla den, den sägs skymma många av de stora "riktiga monumenten". men utsikten är magnifik och härifrån ser man forum romanum, colosseum och st peterskyrkan.vädret var grått men inte så regnigt så vi tog oss upp för de många trapporna till nivån med bra och gratis utsikt. där gick vi runt, kollade vyerna, drack en kaffe och träffade på grymt orädda måsar som det gick att komma sjukt nära. som ni ser.vädret blev som tur var bara bättre och bättre och skaljackorna åkte så småningom av för det var ändå 22 grader ute. inget man behöver jacka för, om man säger som så. ändå, skönt att ha med om det skulle komma en störtskur.

från gräddbakelsen såg vi forum romanum och bestämde oss för att titta lite närmare, vilket ledde till en fem timmar lång tur, vandrandes runt det antika rom. eller, det som är kvar av det. med en audioguide i örat och friheten att röra sig nästan hur man ville. och jösses va spännande! såg aldrig serien rome när den gick men nu ska jag nog ta tag i den saken. plus läsa på massor om romarriket. för det lilla man läser i skolan har jag glömt bort eller så var det inte speciellt mycket.


caligula, julius cesar, octavius. ja det finns många spännande människor att läsa om. och deras samtid.


i biljetten in till forum romanum kunde man lägga till inträde till colosseum, så vi passade på att göra det också. det var inga biljettköer öht vid forum romanum. sjukt gött. vi hade ju inte alls planerat detta utan kom på att detta vill vi göra, när vi i princip stod utanför biljettkassan.


så hett tips. vill ni se både forum romanum (ja det vill ni) och colosseum så köp biljetten vid ingången till forum romanum. sen är det bara att knalla förbi de jättelånga biljettköerna på colosseum och se jävligt nöjd ut :-)och colosseum är sjukt imponerande, både inne och ute men kanske framförallt utanför. vilken byggnad. och ja, jag har varit här innan men är ändå sjukt imponerad.efter några timmar på gräddbakelsen, i forum romanum, colosseum och palantinen var vi ganska trötta och började ta oss tillbaka till vårt hotell. men vi bor ju på världens sötaste lilla gata med många restauranger så vi stannade till hundra meter från hotellet för en mimosa och en iskall coca-cola. och lite folkspaning! efter att ha glott på marmor och sten hela dagen behövde de sinnena också få sig lite stimuli.


och snart är det dags att bege sig ut igen. för dagens sista måltid och lite härligt kvällshäng i roms vackra, gamla kvarter. en fredag kan knappt bli bättre än så här. nästan alla sinnen har fått sitt och jag tror vi kommer somna som små barn inatt när det är dags att nanna kudden.


och det är nästan den bästa känslan, att lägga sig trött och nöjd och somna på stört för att kroppen och knoppen har fått sitt och behöver få vila lite.men nu. pasta, vino, gelato!
Kommentarer

  1. Älskar de två sista bilderna. Gubbarna som röker o den svartvita underst. Otroligt läckra.
    Se även kultserien I Claudius. Fantastisk. Den som fick mig att vilja bli arkeolog o antikforskare. Inte Indiana Jones som man kanske kan tro. Och serien Rome är otroligt välgjord. Och bra!
    Älskar palatinen. En oas. Min första uppsats handlade om vestalerna. Otroligt spännande kvinns. Ha en fortsatt lovely romvistelse
    Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg