att bo som en fransk drottning

det här hotellet alltså.

det måste banne mig vara det absolut finaste jag har bott på någonsin. varenda detalj är utsökt och väl uttänkt. som pärlorna som hänger runt en vacker ram. eller som fotografierna som ekar av tiden. dåtiden. då när palacehuset var navet för för göteborgs och sveriges fritänkande konstnärselit.

för det finns en alldeles speciell historia om huset där idag hotell pigalle huserar. här har det hållits fester i det som då kallades det fürstenbergska palatset. med konstnärer som anders zorn, bruno liljefors, carl larsson och hanna pauli på plats.

här har opponenterna sitt ursprung, en grupp konstäner som opponerade sig mot konstakademin i stockholm och ansåg den vara förlegad, gammaldags och allt för byråkratiskt. för att inte säga styrd av tradition och hierarki. opponenterna ville ha in mer modernitet i konstvärlden och influerades stort av paris och de franska impressionisterna.


i början av 1900-talet tog konstnärseran i huset slut och huset gjordes om till hotell och fick namnet hotell palace och har sedan dess gått under namnet palacehuset. här hölls det banketter och ståtliga fester för gäster som josephine baker, gustav v, jussi börling och prins eugen.

och sen lite drygt ett år tillbaka är det alltså återigen hotell, efter att ha inhyst ett par olika banker och varit rivningshotat under 70-talet.

och jösses vad man har tagit tillvara på sitt arv. det är en fantastisk känsla att komma in i det som nu heter hotell pigalle, man förflyttas genast till paris och området där moulan rouge har sina kabareer. det är fransk musik i korridorerna, de vackraste av tapeter och sammet, sammet och mer sammet.


att bo här är som att vara lite i en dröm, en säng, högre än någon säng jag någonsin sovit i, vackra gamla detaljer som fjäderpenna och en gammaldags telefon, ett badrum så utsökt och välplanerat att det känns som en ynnest att få göra sig i ordning där inne.

och upplevelsen förstärks av det dämpade ljuset som är genomgående för rummen, i alla fall för de rum jag besökt. vilket gör det lite knivigt att sminka sig men med tillgång till stora fantastiska fönster så går det också.

jag tror aldrig jag sovit i ett finare rum. det är helt enkelt helt underbart och fantastiskt. sådär så att superlativen inte räcker till.

övriga delar av hotellet i sig är precis lika fina och jag ska visa mer bilder vid ett senare tillfälle, jag fotograferar så att fingrarna glöder kan jag lova.

men mitt rum är något särskilt och förtjänade ett alldeles eget inlägg. och jag bor hellre här än på något av de andra hotellen jag bott på hitintill, kanske med undantag för elite plaza som också var fantastiskt men på ett annat sätt.

hit återkommer jag gärna jag jag rekommenderar det verkligen till alla som vill ha en speciell upplevelse i göteborg. ni kommer inte bli besvikna.


hotell pigalle får HHHHH


Kommentarer

  1. Wow, så tjusigt! Ska läggas på minnet.

    Kram Lena

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg