Ska vi prata om det här med dieter?


5:2, PF, LCHF, Atkins, Viktväktarna, pulver, kalorier in, kalorier ut, spring en mil, lyft 120 kg i bänkpress, gör hundra tusen burpees.

Jag funderar mycket på det här med "dieter" eller livsstilar just nu och jag blir förvånad hur upprörda folk kan bli, varför bryr man sig så mycket om vad andra äter, vad andra gör för livsval och vad andra tycker funkar för dem?

Jag har ju börjat äta enligt LCHF, vilket passar mig bra. Jag rasar inte i vikt (för rasa behöver jag inte) men min kropp mår bättre och jag känner mig piggare efter varje måltid. Så det funkar för mig. Betyder det att jag aldrig mer kommer stoppa i mig mat med mycket kolhydrater? Nej, troligtvis inte. Inte heller kommer det stoppa mig från att äta socker vid de tillfällena när jag tycker det är befogat. Men det gör att jag har dragit ner kraftigt på sockret i mitt liv, på gluten och på laktos. & det verkar fungera bra för min mage och min kropp.

Den som har sett mig på kvällarna då jag ser ut att vara i 19 månaden av en lååång överskriden graviditet förstår vad jag menar.

Jag har provat att äta enligt 16:8 dvs fasta i 16 timmar (varav minst åtta är sömn) och äta under ett "fönster på åtta timmar. Tydligen är det inte speciellt bra för de personer som inte tål stress eller de som varit sönderstressade så jag antar att jag nog inte ska göra det allt för stor utsträckning men jag tycker de är lite fascinerande att jag absolut inte blir tröttare eller hängigare för att jag inte äter frukost (iofs inget ovanligt då jag brukar stressa iväg på morgonen utan frukost, dock brukade det sluta med att jag åt en fralla på jobbet). Men sådär vill jag inte ha det, jag vill kunna äta när jag är hungrig och vise versa, inte äta när jag inte är hungrig. & sen ska det inte vara svårare än så. & personligen skulle jag aldrig fixa 5:2, för mig skulle det inte funka och jag skulle bara tänka på mat hela dagarna. Jag vill ju komma dithän att jag inte tänker på mat, då mat inte har en stor del i mitt liv och då mat mest är "bränsle".

Men alla är inte som mig och det är jag fullkomligt medveten om. Så om xxx vill fasta två dagar i veckan så är det fine by me.

Jag kan förstå att folk blir hmm... försöker hitta ett bra ord här... ifrågasättande? & då menar jag inte de som äter LCHF utan de som inte gör det. De som tror att det enda man gör är att äta en helsikes massa fett. Så är naturligtvis inte fallet, snarare är det så att man utesluter spannmål, socker etc och ökar på fettintaget en del, för att bli mätt och för att kroppen (min kropp) mår bra av det. Jag äter inte matskedar med smör rakt ur smörpaketet men jag steker i lite mer smör än vanligt och jag är inte längre "rädd" för riktig grädde i såsen. & plötsligt kan jag äta hur mycket bea jag vill utan att bry mig. & pannkakor med bär och grädde i stora lass.

Det är klart att det provocerar!

Det går ju emot ALLT, precis allt som vi fått lära oss de senaste 20-30 åren i alla fall. Klart att det inte går att ta in det på en förmiddag och tycka att det låter vettigt, det gjorde inte jag heller. Men jag har ju sett att det fungerar på folk och pö om pö har insikten etsat sig fast och när jag nu till sist provade att utesluta socker och en hel del kolhydrater så mår jag ju bättre. Vilket såklart är revolutionerande för mig, & just därför vill man ju så gärna att folk ska förstå hur bra det är. & i och med det uppstår konflikten.

Jag, som så gärna vill att folk ska förstå att det här funkar för mig.

Hen, som inte för ett ögonblick kan tro på detta för det går mot allt vad hen har lärt sig. Kalorier in, kalorier ut. Gympa, gympa, lightprodukter hej och hå.

& det är svårt för de två att mötas. Såklart.

Men jag har läst en väldigt klok tjejs blogg, LCHF-ingenjören, och om inte den här tjejen kan få er att förstå att LCHF faktiskt fungerar väldigt bra för vissa individer så finns det liksom inte så mycket att göra :-) & det är ok det med. Det är ju det.

Men i slutändan, låt folk få äta det de tror passar bäst för deras kroppar, oavsett om det är en trend eller inte. kanske hittar de som söker en livsstil som passar dem mitt bland alla trender?

& det vore väl fantastiskt!

Kommentarer

  1. Olika människor kräva olika dieter. Gillar eg inte ordet diet för det är så starkt förknippat med ngt negativt. Späkning tex. Och det är ju inte det vi gör. Jag äter det MIN kropp behöver. Och jag äter det mina sinnen behöver. Det innebär väldigt lite kolhydrater, mkt vin och choklad. I det stora hela. Hur kan det vara så provocerande. Grönsaker, kött, fisk, kyckling, ost, ägg, nötter. I dont get it

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg