LCHF är tydligen inte så tokigt ändå...

Som några av er vet så äter jag enligt LCHF sedan ett par veckor tillbaka och det påverkar både vikten och hälsan på ett bra sätt. Jag pratar inte om det hela tiden och jag har inte haft allt för många diskussioner gällande LCHFs vara eller icke vara men visst, jag får också min beskärda del av frågor, hån och tvivel.

Äter du inte frukt, vadå är frukt farligt, va, va, va???

Därför är det ju ändå lite trevligt att det kommer nya studier från SBU som visar att LCHF på inga sätt verkar vara sämre än någon annan diet och att det på kort sikt (sex månader) visar sig vara den mest effektiva viktminskningsdieten för folk med fetma. & att det inte bidrar till ökade hjärt-och kärlsjukdomar. & på lång sikt verkar de flesta kostråd vara ungefär lika effektiva. "Problemet" har väl dock varit att just LCHF inte har rekommenderats av sjukvården som metod och nu kommer den troligtvis att göra det i högre grad.

Sen är det ju en studie som gäller fetma, dvs de har tittat på studier gällande människor med ett BMI på över 30 och de flesta av oss ( i alla fall dem jag känner) ligger inte ens i närheten av att ligga på ett bmi på över 30. & just bmi ska man ju också vara lite skeptisk mot, det är ett riktmärke men ingen absolut sanning.

Men troligtvis gäller det ju även dem med ett bmi under 30 också. Inte minst kan vi se det på dem som faktiskt äter LCHF och mår bra och går ner i vikt. Som jag själv då. Jag äter normalt, jag äter normala portioner, det är ingen överdriven fettkonsumtion, även om folk gärna tror det, men det är väldigt lite kolhydrater, mer grönsaker och ungefär lika mycket protein som innan. Dock äter jag mycket mer ägg. Massor faktiskt. Det är ägg i allt.

&, och detta är viktigt, jag räknar inte kalorier. Jag behöver öht inte bry mig om att räkna ut vad en matsked bea blir i kaloriintag, eller en dl blomkålsris, eller fyra pannkakor med grädde och färska bär. & ändå funkar det. För mig. Det funkar inte för alla, inget funkar för alla. Men kanske kan det bli lite mer accepterat att alla inte måste äta pasta, socker, potatis, godis, frukt, vetemjöl etc nu? Va skönt det skulle vara om det inte var en grej att jag inte vill ha fika. Om folk tyckte att det var det inte var det minsta konstigt.

Det kanske kan bli så på sikt. En dag kanske det är jag som sitter där och ifrågasätter att folk faktiskt trycker i sig tårta :-) Lite som jag idag ifrågasätter rökning. Fast tårta luktar inte äckligt så det är ok ;-)

Allt jag egentligen vill ha sagt att låt folk äta det som passar dem men om man funderar på att gå ner i vikt så är LCHF det iaf jag rekommenderar (dock är jag ingen erfaren bantare på något sätt och vill helst inte bli det heller, för mig är LCHF inte en diet utan ett helt normalt sätt att äta på) eftersom det inte är det minsta jobbigt. Ät gott, ät när du är hungrig och ät dig mätt. På riktig mat, gärna ekologisk och närodlad. Fisk, grönsaker, kött, grädde, riktigt smör, nötter, ägg, bär, ost etc.

Lite så.

Ha nu en härlig dag i solen! °°°

Kommentarer

Populära inlägg