tycka feminist trist?
är du feminist?

det är jag. och vet du vad? jag hatar inte män, jag älskar män.

och varför säger jag så?

jo för det verkar som om en del tror det, att feminism är lika med manshat. och det finns säkert kvinnor som hatar män, men det har inte med feminism att göra, det handlar om just de kvinnorna, att de är förbannade och uttrycker ilska och hat mot män, pojkar, killar.

precis som att alla män inte är våldtäktsmän bara för att ett antal inte kan bete sig så är inte alla feminister manshatare bara för att ett antal inte kan bete sig.

ser ni likheterna? hur man inte kan dra alla över en kam?

jag älskar män, dock älskar jag inte det faktum att kvinnor tjänar mindre än män för lika arbete eller att typiska kvinnoyrken nästan per automatik är lågavlönade. jag älskar inte att min bonusdotter och alla mina vänners döttrar måste utveckla strategier för att få ha sin kropp i fred från trevande händer och kommentarer om hur de ser ut. jag älskar inte att jag inte ses som ett lika självklart val som Johan i vissa situationer där vi båda skulle kunna göra ett precis lika bra jobb. och det har inget med Johan att göra, det har med inställningen hos människor att göra, att det i deras värld ses mer naturligt att välja Johan än mig. att de kanske inte ens ser mig som en möjlighet. det älskar jag inte.

jag älskar inte att det i skolorna pratas om att flickor ska vara bra kompisar medan killar blir hyssjade och ses som bråkstakar per automatik. jag älskar inte att det ses som konstigt att min bonusson har en rosa tröja på sig, rosa är en fin, mjuk färg, precis som min bonusson, han är också fin och mjuk. jag älskar inte att min bästa kompis lilla dotter alltid blev kallad "han" för att hon inte hade typiska tjejkläder på sig utan hade kläder det faktiskt gick att röra sig i utan paljetter, små stenar, hjärtan och annat och att folk nästan blev förnärmade när det visade sig att "han" faktiskt var en hon.

jag älskar inte att unga tjejer ser feminism som ett skällsord och vägrar använda ordet. men jag förstår det då jag var likadan själv när jag var tjugo, innan jag faktiskt upptäckte vilken skillnad det var. när jag upptäckte att det som jag utsattes för nästan varje dag inte alls hände mina killkompisar. de fick inga snuskiga förslag av folk som gick förbi dem på gatan, de blev inte visslade på dagligen eller ropade på eller kallade saker som hade med deras kropp att göra.

jag älskar inte att unga män blir påpackade en roll ang hur de ska förväntas vara, jag älskar inte att pojkar ses som bråkstakar, macho och att de förväntas ha en roll de kanske inte alls känner sig hemma i eller vill ha.

dock älskar jag starka kvinnor och män som inte känner sig hotade av andra, som tillåter andra människor, oavsett kön, att växa, ta plats och bli en bättre version än vad de haft möjlighet till annars.

kvinnor och män som inte provoceras av ordet hen, att en kille bär klänning, att vissa feminister är vita medelklasskvinnor som dricker rödvin. människor som är större än så helt enkelt.

just ordet hen alltså. hur i hela friden kan det göra folk så upprörda? om du blir upprörd av hen så tycker jag att du ska fundera en stund på vad det är som är så upprörande att du faktiskt lägger energi på att proklamera att ordet a) inte fyller en funktion (för dig), b) tar fokus från det viktiga (viktiga enligt dig), c) att du aldrig ska använda det.

men använd det inte då, men säg inte till mig att jag inte ska få använda det. jag säger inte till dig vilka ord du ska använda och inte, respektera mig och mina ordval på samma sätt.

visste ni t.ex att hen föreslogs redan 1966? det är inget nytt påfund bara för att göra barn könsneutrala. barn är barn, killar och tjejer. ett ord ändrar inte på det. ett ord tillför bara valmöjligheter. men vet ni vad? om jag skulle få ett barn som skulle vilja kalla sig hen så är det fine by me. lika mycket ok som det är om hen vill kalla sig han eller hon.

valmöjligheter. smaka på det ordet, du kan själv välja om du vill använda ordet eller ej.

visst är det fantastiskt?

jag kommer fortsätta med sådana här inlägg lite då och då eftersom jag tycker att det är så fantastiskt viktigt att flickor och pojkar har samma möjligheter i livet och den enda chansen till att det händer är att vi pratar om det, resonerar, är snälla mot varandra och ger varandra utrymme att få tycka och tänka och kanske sakta, sakta förändras från våra ingrodda, dammiga gamla vanor.

det är frivilligt att läsa.

precis som det är frivilligt att använda ordet hen.Kommentarer

 1. Bra skrivet, Heléne.
  (Du är ju en av de personer som kan använda Hen som smeknamn. Lite snygg förkortning av ditt namn. ;) )

  SvaraRadera
 2. Feminist, ja visst. Har aldrig förstått mig på det där med att feminister skulle hata män med automatik.

  Och hen, ja det använder jag lite då och då. Antingen då jag inte vet könet eller om det är oväsentligt. Ett jättebra ord tycker jag.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Och jag väljer att läsa. För det du skriver är så bra. Så sant. Det tål att upprepas.

  SvaraRadera
 4. Känns som folk det senaste missförstått det där med femenism samt att en del är det av fel anledning!

  Det du skriver är väldigt klokt & väl valda ord!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 5. så himla viktigt och bra inlägg! <3

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg