känn ingen sorg för mig Göteborg
det är märkligt det där. ur man plötsligt kan sitta i sina barndomsdrömmars Göteborg och jobba från ett kontor på fjärde våningen med utsikt över det gigantiska köpcentret Nordstan, om än tillfälligt. utanför hörs det välbekanta plingandet av spårvagnar som avgår från sin hållplats precis utanför, ett plingande som är så välbekant att det känns som hemma, trots att det är mer än 28 år sen jag bodde i den här delen av landet.

28 år sen, det är en hel livstid för vissa men ändå inte länge nog för att glömma bort.

hur en spårvagn låter och att det är något att akta sig för, hur man tar sig till Liseberg från ungefär alla ställen i staden. hur stort och förvirrande femman är och hur ungdomsgängen fortfarande samlas utanför McDonalds på kvällarna. svängen upp mot Olskroken och ettans spårvagn som går hem till mormor, den mormor som lämnade sitt älskade Göteborg för femton år sen och denna jord fyra år senare. hon som bodde vid den där lekplatsen ni vet, den som man fortfarande återvänder till när man ska måla upp en lekplats i huvudet. den med den (då) roliga gungbrädan och de bästa gungorna som kunde gunga en högt, högt upp och som gjorde att det gick att se de höga husen uppe på Strömmensberg färgas av solens sista strålar de där semikalla första vårdagarna.

som jag lekte där. och som jag älskade det.

min barndom i förpackad i en magisk stund som alltid kommer finnas kvar som något speciellt. den fasta punkten i min annars så rörliga barndom.
En halv trappa upp och doften av mormor, de blommönstrade 60-talsväggarna, de stärkta lakanen och klockan som lät ”tick, tack” från det lilla inrökta köket när jag låg och läste en bok och mormor satt på sin stol och löste korsord efter korsord.

Tillbaka till spårvagnsplingandet. Det är mormor igen, hon som faktiskt till och med körde spårvagn och jobbade på Stampen precis där ettans spårvagn passerade varenda gång vi åkte från Munkebäckstorget och in till stan, strax innan Ullevi. hon, som jag av någon underlig anledning, tyckte påminde om Astrid Lindgren när det egentligen inte fanns några andra likheter än att de var gråhåriga och gamla.

det är omöjligt att vara i Göteborg och inte tänka mycket på mormor, hon var Göteborg för mig, kanske fortfarande är fastän tiden mellan nu och då är en tonåring gammal.

detta är staden jag en dag skulle återvända till, inbillade jag mig som den envisa tioåring jag var när jag och min familj packade ihop våra ägodelar och drog söderut. och jag trodde länge på det där, att jag skulle återvända så fort jag blev vuxen nog att bestämma själv. inte för att jag inte trivdes i Skåne men Göteborg var hemma.

men åren gick och sakta men säkert bytte städerna plats. Malmö blev som Orups Stockholm och jag hittade nästan överallt. jag kunde vandra nedför Bergsgatan en av de fina vårdagar då bladen slagit ut på träden och kommunen planterat blommor längst med gatan och tänka, det här är min stad och känna äkta glädje och kärlek för en stad jag inte är född i men format mig, gett mig möjlighet att växa, utvecklas, utbilda mig, dansa, bada och älska.

plötsligt ville jag inte flytta tillbaka till Göteborg, det var drömmar hos en liten flicka som blivit stor och hittat sig själv i en annan stad, drygt trettio mil från där hon föddes. plötsligt var det en annan stad som fick mitt hjärta att bulta och som fick mig att jubla högt om somrarna när vi i små klungor cyklade ned mot stranden som lyxigt nog är placerad mitt i stan, tillgänglig för alla stadens invånare.

ändå, det är något speciellt med Göteborg. speciellt när jag nu sitter här mitt i stan, ett stenkast från där mamma gifte sig när jag var sju, åt andra hållet ett stenkast från där hennes ena jobb låg och bara en aningens längre från lokalen där hon och min första bonuspappa Gunnar hade en möbelaffär någon gång i början på åttiotalet.

det var liksom här det hela började och så många minnen kommer till mig när jag insuper den göteborgska atmosfären. minnen som annars inte ges nog med uppmärksamhet för allt det där andra i livet som tar upp ens tid och tankar, minnen som handlar om de starkaste kvinnor jag känt och de bästa förebilder en flicka kan ha.

detta är min mammas och min mormors stad och det är därför mitt hjärta bultar lite extra och mina kinder är lite rosiga av upphetsning när jag blickar ut över Brunnsparken, Gustav Adolfs Torg  och vidare ut mot hamnen. för även om de inte är med mig här nu så finns minnet av dem överallt. i en restaurang i Nordstan där vi tre åt lunch för många herrans år sen, vid synen av ettans spårvagn, på centralstationen som idag bara är en modern spillra av den gamla klassiska station där mormor alltid hämtade och lämnade mig när jag hälsade på och vid varje göteborgsk diftong som når mina numera skånska öron.

de finns i varje sten, varje gammalt hus jag minns och i alla minnen som återkommer ju mer jag ser mig omkring.

och det är en fantastisk känsla. nästan som att ha kommit hem men ändå inte.

älskade födelsestad.


Kommentarer

 1. Men vilken fantastisk fin blogg jag hittade fram till så här på onsdagskvällen:-) Så annorlunda texter. Det faktum att du nästan uteslutande börjar meningarna med liten bokstav gör att det hela blir så poetiskt på något vis, jag kan inte helt förklara det jag känner när jag läser, mer än att jag tycker mycket om det. Textraderna här ovan om Göteborg blir nästan till en roman som man bara vill bläddra vidare i. Kommer mer än gärna tillbaka. Önskar dig en fin kväll. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vilka fina ord och rader. jag bugar tacksamt! Du är såklart mer än välkommen tillbaka och hoppas du hade en fin kväll du med :-)
   Kram

   Radera
 2. Vilken fantastisk text, så välskrivet! Kram malin Bernce

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig berättelse. Känner riktigt din känsla. Och storyn om katten i trädet var kul!

  Kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lena, så snällt av dig :-)
   Kram

   Radera
 4. Bara jag igen.... Du, en liten fråga bara. Vad heter det fantastiskt vackra typsnittet du har använt dig av i din header? Jag var inne och läste ditt inlägg om typsnitt (tusen tack för bra adresstips!), men hur jag än letar hittar jag inte det underbara typsnittet, går det att få tag på någonstans? Önskar dig för övrigt en fin helg. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen.

   Jag minns inte exakt vad den heter, jag har den nämligen på min andra dator som för tillfället är lite kaiko. Men jag ska kolla upp. Jag gillar den (såklart) massor själv :-)
   Kram

   Radera
  2. Den heter Bluelmin Ralph och du hittar den här: http://www.1001freefonts.com/bluelmin_ralph.font

   Radera
 5. Det var en riktigt fin miljö- och personskildring, som var såväl gripande som intressant. Du är duktig med orden.:)
  Hälsningar Anna i Göteborg

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg