kärleken till en stad.2014

det blev ett nytt år igen och jag sitter här, med blicken mot vattnet, mot den där byggnaden jag ständigt befann mig i för ett tiotal år sen.  jag inser att jag ständigt återkommer till denna plats, denna min Bermuda triangel. jag sugs in, minnena kommer tillbaka, människor jag mött, människor jag inte minns längre, ljuden, smakerna, känslan av djupa suckar när det ibland blev lite för mycket. ljudet av hans steg, han som går strax bakom mig några veckor efter att vi gjort slut. han som var så ledsen, som inte förstod.

som trodde att det gick att tjata sig tillbaka.

kanske kunde ingen förstå.

när man är tom finns det ingen plats, inte för någon. det är ett hårt skal, dit ingen kommer förbi, dit ingen når. men det ska inte ta lång tid innan någon tar sig innanför skalet och krossar det inifrån.

hur det ens är möjligt.

men nu är det 2014 och den som var jag då är långt här i från men jag ser glimtar av henne när jag befinner mig i den här trekanten av mitt liv. en triangel av mitt förflutna. och jag funderar på hur platser som denna, anspråkslösa tillfälligheter, nya och gamla byggnader, ett vatten som tagit liv och musik som fått mitt hjärta att slå hårdare än någonsin tidigare, hur platser som denna har satt sin prägel på mig och mitt liv.

som hösten 1994, eller våren 2003. samma plats men ett helt liv däremellan. och nu, 2014, ännu ett liv senare. men samma ställe, samma person. men med tjugo års erfarenhet i ryggen

och jag blickar ut över kajen, minns känslor jag haft, tankar jag tänkt, båtar jag nästan klivit på, pojkar jag nästan kysst. jag minns eftermiddagar i solen, sittandes på kajen. då, när det inte fanns några fancy höghus och kontor, innan biblioteket byggdes, innan världen här ute tog fart på riktigt. innan det fanns italienska restauranger, nattlånga fester och americas cup.

då, när Malmö fortfarande var skitigt, hårt och äkta på ett annat sätt. då jag var sexton och befann mig på samma plats som när jag nu är trettiosju. platsmässigt det är bara några steg mellan mig och mitt sextonåriga jag men känslomässigt är det ljusår.

men kanske ändå inte. för kärleken till staden finns alltid kvar och lyckan över att få vara här, att ha fått vara med långt innan allting började, att fått älska före, under och efter. att få se staden och platsen i utveckling, fått följa med, skapat minnen och längtan.

så jag tänker.

jag kanske bor någon annanstans, men det är här jag hör hemma.
Kommentarer

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg