jag har min egen tidsmaskin.


jag minns hennes blå klänning, blå med vita prickar, hennes blonda hår och mörkröda läppar.

och apelsinen i hennes hand, det fejkade leendet, sen sorgsna blicken.

och det tar mig tillbaka till den där hösten när jag spenderade några månader i ett inte alls speciellt kallt och regnigt london. hur musiken präglade varenda dag, varenda minut. hur det aldrig fick vara tyst, hur textrader var mina ledmotiv, hur jag kunde lyssna om och om igen på låtar som fick mig att känna.

hur tunnelbanan luktade om morgonen när tåget precis kommit in.

alla brev jag skrev, alla rader... så många blad.

det var rader med smärta, kärlek, vänskap, längtan och hopp. små berättelser om sena nätter, nattklubbar, pojkar, röda bussar genom ett mörkt men myllrande london.

det var bitar av framtiden, om det som komma skulle. allt vi trodde vi skulle göra.

så mycket vi planerade, så obegränsade vi var i våra tankar. så underbart befriade från "kan inte". vi hade världen precis där framför oss, som att det bara var att sträcka ut handen och ta för sig av vad som erbjöds.

människorna jag möte. de från argentina, finland, danmark, usa och australien. de jag fortfarande minns, de som stannat hos mig som ett kärt fotografi. de jag fortfarande har handskrivna brev från.

var finns de nu?

det har gått tjugo år men när jag hör tonerna ur låten hon sjöng kommer minnena tillbaka som om de utspelade sig förra veckan snarare än ett helt liv härifrån.

visst är det märkligt. hur musik kan förflytta en genom tid och rum.

de säger att det inte finns några tidsmaskiner, men musiken måste vara den mest kraftfulla tidsmaskinen som finns.

på två sekunder kan jag befinna mig på en solig sandstrand på ibiza, för att nästa sekund ligga i ett kallt tält på ett allt för lerigt roskilde. i nästa stund sitter jag i mitt fönster på kristianstandsgatan och medan regnet öser ner lyssnar jag på elvis - always on my mind. jag kan förflytta mig mellan platser, händelser och människor med ljusets hastighet.

det är den bästa känsla jag vet. att resa i tanken, minnas allt det där som jag lagt bakom mig men som format mig till den jag är, till den jag blev. på grund av allt det där.

det är en magisk känsla. en känsla av att allt trots allt är möjligt. och hur viktigt det är att vårda minnen och att skapa nya.

så jag lyssnar vidare på musiken, ser fram mot andra minnen, minnen som jag gömt där inne, för att kunna ta fram när jag som mest behöver dem.

min alldeles egna tidsmaskin.

Kommentarer

Populära inlägg