Någonstans på vägen mellan Lund och Stockholm
Någonstans i skogarna kring Sommen.

Vi åker tåg, ett gungande skakande tåg.

& jag minns inte att det är så här skakigt men det skakar rejält, nästan så att man blir lite sjuk. & vi äter i Bistron, jag en räkmacka utan att äta mackan och Wille köttbullar och potatismos utan att egentligen äta köttbullar och potatismos. Ni vet hur det är, det där med inplastad färdigmat.

& utanför fönstret är det mörkt, så mörkt att jag knappt ser någonting alls. Men jag ser Folkets hus flimmra förbi, i en by jag aldrig hört talas om, en sorglig och övergiven byggnad som trots allt har sin rödvita skylt upptänd. Är det någon där i kväll?

Nästa uppehåll Mjölby.

Har jag varit här innan?

Nej, jag tror inte det, det är nya platser, nya bekantskaper, folk är ovanligt pratsamma på tåg, alternativt ovanligt pratsamma när man är i sällskap av barn med en låtsaskniv genom huvudet.

Ja. Folk pratar och skrattar och jag får reda på vuxna människors liv utan att egentligen bett om det. & jag försöker göra dem rättvisa samtidigt som mitt största fokus är på Wille. Men folk vill prata och jag tillåter dem. de berättar allt för mycket om sina liv och jag låter samtidigt bli.

Om två timmar är vi framme i Stockholm, staden som jag egentligen alltid skytt. Som aldrig lockat mig men som nu lämnat ett begär, lite likt det där begäret jag hade när jag lärde mig äta falafel. Första var inte så god, den andra var ok, den tredje gav mersmak och efter det fjärde var det allt jag ville ha.

Har jag lärt mig gilla Stockholm?

Det är en främmande och lite skrämmande tanke. För det är inte jag. Jag är Köpenhamn & Malmö, Skåne. Några månader i London och flera besök i både New York och Barcelona. Men inte Stockholm, aldrig Stockholm.

Är det inte konstigt, hur man kan, inte ogilla, men inte gilla heller, en stad man knappt aldrig varit i. Måste ha varit den där Lollipopfestivalen som gjorde det, där jag träffade de drygaste av stockholmare (eller kanske inte men för en jänta från Malmö så var det ungefär det drygaste i mannaminne). Det satte spår, gjorde att jag aldrig lockades.

Men nu?

Jag ser potentialen. & så bor det ju några väldigt trevliga och fina människor där. Det borde borga för en hel del.

Så jag åker dit med en förväntan, en förväntan att gilla det ännu mer efter detta besök, en längtan att åka tillbaka, att uppleva mer. I mitt eget land, inte bara utanför. Så som jag är van, som jag brukar. Dags att gilla det som finns här.

Men jag återkommer ang det efter helgen :-)


Kommentarer

  1. Stockholm är fint, men lite stressigt.. Hoppas du hittar ställen du trivs med och människor som du trivs med! Kram Sara

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg