Om det var jag.Sminket och blodet(nagellack) är fejkat inför en fotouppgift på Folkuniversitetet.

OM DET VAR JAG.

Det stormar i Sverige, precis så som det ska storma då samhället skakas av information så olidlig och så svårbegriplig att det knappt går att andas eller ens skriva något vettigt.

För man är mest arg. Jag är arg. Inte bara på domstolen som gömmer sig bakom lagtexter och tolkningsutrymme i en situation där det inte finns tolkningsutrymme. Inte bara på alla killar och män som inte fattar att det inte är ok att våldta eller tvinga sig till sex. Inte bara på att det här är vardagsmat för tjejer och kvinnor i vårt samhälle. Det här händer hela tiden. & om det händer hela tiden så måste det finnas en jäkla stor andel förövare. Inte bara på att det öht ifrågasätts om det är en våldtäkt när sex killar låser in en tjej i ett rum, tar hennes mobiltelefon och inte låter henne lämna rummet.

Inte bara.

Har du varit ensamma i en obehaglig situation med sex killar någon gång? Sex killar som börjar diskutera din kropp, hur du ser ut, hur sexigt du står gränsle över din cykel. Har du det? Har du stått där, tryckt mot en vägg och väntat på en vän medans sex killar omringar dig, lyfter upp cykeln lite bakifrån, kommenterar din rumpa och undrar om du väntar på någon. Samtidigt frågar någon annan om en cigg. Kan du känns hjärtslagen som ligger utanpå tröjan, utanpå jackan och utanpå hela situationen. Hinner du med i tankegångarna som rusar genom ditt huvud, strategiska försök till att försöka komma ur den här situationen med livet i behåll.

Men det finns ingen utväg.

Tänk nu att det är åtta killar. Känns det bättre? Är världen lite tryggare nu? Ser du filmerna i ditt huvud? På vad som kan inträffa, vilka möjliga scenarios det finns?

Inte ett enda av dem slutar lyckligt. Inte ett enda scenario som rusar genom ditt huvud slutar med att du går därifrån glad och lycklig.

Inte. Ett. Enda.

Tänk att bara genom sitt sätt att vara tar åtta totala främlingar makten över dig, även om du står ute på en öppen gata mitt i staden. För det börjar skymma och ingen ser, ingen bryr sig, ingen orkar engagera sig längre. & oavsett hur den här kvällen slutar så är du inte riktigt säker längre, inte riktigt trygg. Du undviker vissa gator, även på dagen. Du vill helst inte lämnas ensam eller stå någonstans där det är folktomt. & till slut flyttar du från området du egentligen älskar. För den trygghet du en gång kände är borta, fråntagen dig av åtta främlingar som ansåg sig ha friheten att att kommentera och skrämma dig en tidig fredagskväll då sommaren precis anlänt.

Det gör mig arg.


Kommentarer

Populära inlägg