När livet är kantigt och gör ont.

Den är här nu igen. Sjukdomen jag inte tycks kunna skaka av mig, den som tar sig in i varje por och i varje andetag. Sjukdomen som gör livet spetsigt på alla de sätt ett liv kan bli spetsigt på. För det härjar och river inombords varje gång någon i min närhet drabbas, för jag vet, jag vet hur illa det är, hur illa det kan gå, hur ont det kan göra och hur man bryts ner, även de som inte själva är sjuka.

Det är inte samma person den här gången, nej cancern drabbar urskillningslöst till både höger och vänster. De som drabbats innan drabbas igen, de som inte tidigare varit sjuka blir det.  & det blir tuffare för alla. Men allra tuffast för den drabbade såklart men även för den som står alldeles bredvid. För den som en gång var jag. För den som ser och upplever allt men som aldrig kan förstå och aldrig kan hjälpa tillräckligt. För den där sjukdomen är så nära som den kan vara utan att ta över ännu en kropp, men dock ens sinne.  För den som hjälplöst måste sitta bredvid och se sin älskade brytas ner, cell för cell, för att i bästa fall kunna byggas upp igen, cell för cell. 

Förhoppningsvis är det en begränsad tumör, utan någon större spridning. Men cancer är alltid cancer och det är den elakaste och jävligaste sjukdom jag vet. Det finns inga garantier och det finns inga vätskedepåer för de som är inne i vad som närmast kan likna ett maratonlopp från helvetet. Ett lopp med höga hinder och djupa vattengravar, med taggtråd, landminor och kanonkulor från alla möjliga och omöjliga håll. Det är en strid utan dess like och har man inte varit där vet man inte vad som väntar. & det gäller att orka fortsätta. Förbi de där hindren man aldrig tror man ska klara, förbi oron, skräcken och förtvivlan, förbi dåliga prognoser och en vilja att googla skiten på nätet, förbi statistiken och inse att varje fall är unikt. Att inget kan jämföras med något annat och att det är bara här och nu som gäller.

& sen är det bara att hålla tummarna och vara där så mycket det bara går. Att försöka  vara det bästa stöd som finna, att underlätta lite och finnas till hands.

Ibland är det det enda man kan göra.

& det enda som behövs.

Kommentarer

Populära inlägg