♡ Mamma ♡

Det har gått tretton år och jag tänker att hon skulle fyllt 69 år om tio dagar om hon fortfarande hade levt. Hur hade hon sett ut, hade hon varit en gammal dam. Hade det varit jobbigt att se mamma åldras och bli äldre?

Det är sådant jag aldrig får reda på men som jag ibland funderar på, hur hon hade sett ut, hur hon hade mått. & att det är ändå är skönt på något sätt att ha en bild av en ”ung” mamma i ”färskt” minne. Även om hon var sjuk länge och sjukdomen absolut satte sina klåfingriga spår i hennes fårade ansikte, på hennes arma kropp och i hennes allt för dunkla sinne.

Tretton år… det är knappt det går att förstå att jag har klarat mig så här länge. Utan en varm mammafamn att krypa in i när det stormar och ingen att ringa till när det gör så ont i hjärtat av saknad att det känns som om man snart går i tusen bitar. När det inte finns någon att fråga om råd gällande livet, recept, vägval eller klädval, ingen att be om hjälp, ge bort omtänksamt införskaffade presenter till, ingen att få bjuda på middag eller medelhavsvistelser, ingen att få ha vid sin sida på sitt bröllop.

Ingen att kunna kalla mamma.

& just idag tänker jag nog extra mycket på henne och att jag inte var där, att jag lät henne dö själv, även om jag inte kunde ha påverkat något så hade jag en idé om hur det skulle vara. & verkligheten blev så annorlunda mot det jag hade tänkt ut. Istället för att ligga bredvid henne och krama henne trygg medan livet sakta rann ur henne befann jag mig hundratals mil bort, på en älskad partyö i medelhavet, som förvisso inte innebar speciellt mycket party för min del, och utan vetskapen om att nu, just nu dör hon.

& sen dog hon.

Vad gjorde jag den där eftermiddagen då hon dog. Skrattade jag, kände jag något inom mig som jag tappat bort. Märkte jag det? Grät jag?

Nej.

Men jag hann säga Jag älskar dig till henne kvällen innan hon dog. Då jag ringde för att berätta för henne att det var 42 grader varm kl fem på eftermiddagen, något jag visste skulle glädja henne eftersom hon älskade värme och sol, det har jag ärvt av henne, den där längtan efter värme och sol.

& även om hon var svag och inte sa så mycket tillbaka så trodde jag aldrig att det var sista gången jag pratade med min mamma, hade jag trott det hade jag aldrig åkt. Åkt på den där resan jag vann just på grund av mammas sjukdom.

Isn’t it ironic…

Mamma. Jag saknar dig. Men du sitter alltid på min axel och du finns alltid i mitt hjärta. Alltid.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg