LCHF


.

LCHF – funkar det eller ej?


Ok, så jag har några kilo jag borde gå ner. Kanske mest för min egen del, för att det inte ska springa iväg och bli ohanterligt, för att jag fortfarande ska kunna tycka om min kropp. & för att jag ska må bra. Så jag provade Shape up i vintras, det fungerade sådär. På två månader gick jag ner fyra kilo. Inte så mycket och i avvägning till hur mycket jobb det var att räkna kalorier, väga saker etc så kändes det inte helt värt det. Men visst fungerade det. Mest för mannen som gått ner ganska mycket och tycker att det är skönt att ha koll. Fast han är ju duktig och springer några kilometer varannan dag också…

Men jag då? Ja när jag stått stilla allt för länge så gav jag upp. & då går det som det går. Nu är jag nästan tillbaka där jag började (hörde jag jojo-visslan?). Dags att prova något nytt alltså.

& så sprang jag på Katrin Zymm-what's-her-face bok där hon skriver om sin viktnedgång efter sin graviditet. Nog för att jag egentligen inte har så mycket över för Katrin, hon är lite väl vass och onödigt elak ibland, men jag blev nyfiken och bläddrade lite i boken. & eftersom den var på rea så köpte jag hem den och läste den en kväll.

& jag gillar den. Den är rak enkel och berättar att det är ett hårt arbete, men inte så hårt som man kan tro. Man får äta sjukt god mat (såklart inte i enorma mängder här heller) och man minskar i vikt eftersom man inte stoppar i sig en massa socker (kolhydrater). Nu tar jag förstås allt med en nypa salt tills jag själv sett att det fungerar men visst låter det bra. & jag förstår ju att om jag minskar på socker och kolhydrater så kommer jag äta mycket mindre kalorier, svårare än så är det inte. Med tanke på att jag är ett sockermonster av gigantiska mått så vore det verkligen nyttigt för mig att minska mitt sockerintag, rejält. 

Dessutom har den enkla recept och en veckoplanering gällande maten som är strukturerad, icke avancerad och lätt att hålla koll på. Ägg i alla dess former, bacon (vilket jag förvisso inte gillar men ändå) grillad kyckling, broccoli, blomkål, korv med hög kötthalt, bearneaissås, smör, grädde, bär, köttfärssås, fisk, sparris, lök, tomat, gurka, brie, kött m.m. Men ingen potatis, inget ris, ingen pasta och inget bröd. & inget, inget, inget socker. Dvs ingen läsk, inga kakor, inget godis. 

Vilket kommer vara det absolut svåraste. Jag älskar Coca-Cola, chips och godis. & tårtor av alla de slag. Men det blir inget mer med det nu på ett tag. Så får vi se hur det går.

Hur som helst. Jag började idag, rättare sagt, jag började i morse. & så får jag se hur det känns och om det funkar och om jag mår bättre eller sämre osv. & så rapporterar jag det här. Jag har även en matdagbok som jag tänkte fylla i varje dag för att följa upp vad jag ätit under en veckas tid. 

& familjen då? Ja de får äta ungefär samma mat som mig, dock får de givetvis komplettera med kolhydrater och dra bort en del av det fett jag kommer äta. Men de kan ju givetvis äta grillad kyckling med broccoli, ris och någon sås samtidigt som jag äter allt utom riset. När jag gör köttfärssås får de äta med spagetti och jag utan. Känns inte som att det kommer bli en stor grej om man inte gör det till en stor grej.

Men nu, nu kör vi. Ja, eller jag då.


Kommentarer

Populära inlägg