En sjuårings ihärdiga önskan.


Poolen i PeymeinadeNär jag var sju bodde jag i ett hus i Älvängen, en bit utanför Göteborg. I ett coolt hus med tinnar och torn (som jag minns det iaf) spenderade jag ett år eller så av mitt liv. Det fanns en stor, avlång och halvt om halvt inredd vind där jag och mina styvsyskon lekte när de var på besök och det var också här upp de bodde de få gångerna de var hemma hos oss. De hade sin vardag med sin mor i Sundsvall och var på besök ca två gånger om året max.

På vinden stod det två 90-sängar på var sin sida om ett litet fönster i den vitputsade muren ut mot gatan och där spenderade vi timmar på sommarlovet med våra dockor och sjuårsfantasier. & jag älskade att leka där. Men jag ville absolut inte sova, det var allt för läskigt.

I våningen under huserade min äldre bror och min mor och styvfar, i enorma rum som man i dagens läge troligen hade styckat av för att få fler rum. Men vi behövde inga fler rum och yta är härligt.Jag var sällan på den här våningen, mest var det för att bada badkar då husets enda badkar befann sig här.

Gick man sen ytterligare en trappa ner kom man till bottenvåningen, min våning. Här var det bara jag som bodde och ibland var det lite läskigt att sova själv så nära dörrar och ingångar. Men jag hade ett stort rum i vinkel och nära till kök och vardagsrum och jag somnade oftast till det trygga ljudet av att mamma fanns alldeles i närheten utanför. Köket var litet tror jag, det är den del jag minns minst. De starkaste minnen jag har av köket är när min styvfar skällde ut mig när jag retades med hans barn medan han låg och sov (han blev väckt) och att min hamster rymde från sin bur som stod på en bänk i köket. Vart vi satt och åt har jag ingen aning om men det lär vi ju ha gjort.

Men den enskilt bästa delen med huset var den enorma inomhuspoolen. Höjden av lyx och flärd för en sjuåring som älskar att bada. & än idag saknar jag och längtar efter en pool, en pool att bada i att koppla av i, ligga på en madrass och njuta och värmas av solen. Inte för att vi gjorde det i just den poolen för den var ju som sagt inomhus och jag var inte direkt så lugn av mig att jag låg och flöt stillsamt i en pool inte. Nej det har hopp och studs och lek mest hela tiden.

Om vi badade ofta? Minns inte. Kanske var den inte uppvärmd, kanske sa föräldrarna nej allt som oftast, så som föräldrar gör när de inte orkar engagera sig eller är upptagna med något annat som de inte kan lämna. Men jag minns den där poolen med glädje och har alltid älskat pooler i alla dess former sen dess. & efter diverse utlandsresor med tillgång till pool så inser jag att det är precis det jag vill ha i trädgården, en pool. Det är rogivande, underbart och såklart säkert nästan helt omöjligt men den lilla sjuåringen i mig hoppar och studsar av glädje över möjligheten.

& jag vänder på varenda sten för att finna svaret till hur jag ska kunna förverkliga min dröm. Även om jag inser att begränsningarna är större än möjligheterna och att kostnaden antagligen skulle vara helt orimlig.

Men jag saknar den där känslan en pool ger mig, att flyta omkring, se den blå himlen ovanför mig och höra fåglarna kvittrande. Skvala lite med fingrarna lätt i vattnet och se ringarna sprida sig. & kan jag återskapa den känslan oftare så skulle min kropp vara i mer harmoni och jag skulle vara mer avslappnad. Tror jag iaf. & glädjen den skulle ge barnen är troligen obegränsat stor.

Så när NEJ känns större än JA tänker jag mig tillbaka till den där poolen i Älvängen, minns känslan och minns det underbara. & då är det bara att fortsätta att drömma.

'Cause if I can dream it, I can do it.

Kommentarer

Populära inlägg