Hur man bakar en regnbågstårta


REGNBÅGSTÅRTA

Jag tänkte jag skulle tipsa er lite om hur lätt det är att baka en regnbågstårta.Kan jag kan ni. Så kan ni tänka :-) Först så måste ni ha bra recept och jag tänkte dela med mig av dem jag använde: Here it goes.

Regnbågstårta (ca 12 personer)

8 st tårtbottnar (rekommenderar starkt att köpa aluminiumformar - engångs)
300 gram smör, rumstempererat (låt stå framme)
5 dl strösocker
6 äggvitor från stora ägg, rumstempererade
5 tsk vaniljsocker (eller 2,5 tsk vaniljpulver)
9,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 tsk bakpulver
5 dl mjölk, rumstempererad

Pastafärger enligt färgsinne.

Pastafärger finns att köpa på diverse baksidor, tex här. Man kan använda hushållsfärg men kanterna blev inte helt genomfärgade, dock tyckte inte jag att det var så stor skillnad att jag inte skulle göra samma sak igen.

Så här gör du:

Vispa smör och socker poröst. Häll i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad. Sikta ner vaniljsocker i smeten och rör om tills smeten är jämn. Använd inte en visp här utan hellre en slickepott, så att du är säker på att det rörs om och inte kommer in för mycket luft i smeten.
Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Varva därefter med att sikta ner mjölblandningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om. Låt detta ta tid.

Fördela smeten så jämt du kan i så många skålar som du vill ha färger. Jag gjorde åtta lager vilket var lite i mesta laget om än väldigt effektfullt. Nu är det dags att  färga din smet i de färger du vill ha. Oavsett vilken sorts färg du använder så var försiktig med mängden. Pastafärger använder man enklast genom att doppa en tandpetare i färgen och sen doppa ner i smeten. Vill man ha mer färg får man ta en ny tandpetare. Vill man ha en stark färg kan man droppa ner en droppe eller så. men börja med en tandpetare så att du får känn på hur färgen fungerar.
Hushållsfärgen kan man hälla i då det behövs mer av den. Ta det dock lugnt och prova dig fram.

Smörj dina formar med smör eller olja och stoppa in dem i ugnen på 175 grader. Grädda dem i 20-25 minuter och känn efter så att de är torra i mitten med en teststicka. Ta ut och låt svalna. När bottnarna är helt svala är det dags att lossa dem från formen och antingen använda dem direkt eller frysa in dem. Om du fryser in dem så packa in dem en och en i plastfolie och skjuts in i frysen. Glöm bara inte att ta fram dem i god tid för tårtbaket.


Dags för fyllningen!

I det receptet jag använde fyllde man tårtan med grädde men eftersom barnen i hushållet inte är så jätteförtjusta i enbart grädde så gjorde jag två andra fluffiga fyllningar.  Men man kan ta det man själv gillar: grädde (smaksatt eller naturell), marsankräm, frosting, citronfromage, ja, det man själv tycker passar.

Dessa två gjorde jag och varvade mellan tårtbottnarna.

Limefrosting:

60g mjukt smör
4dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100g philadelphiaost
skalet av en lime eller 1-2 msk pressad lime.

Vispa ihop alla ingredienser. Låt stå i kylen en stund så att smeten blir lite fastare. Placera sedan smeten mellan bottnarna.

Vit chokladfluff:
(kan förberedas dagen innan)

3 dl vispgrädde
180 g vit choklad.

Värm vispgrädden i en kastrull, den får inte koka. Lägg i vit choklad i mindre bitar och rör om tills den smält.
Låt smeten svalna (du kan göra smeten dagen innan och låta den stå i kylen över natten).
När smeten är sval kan du vispa upp smeten till lagom fluffig konsistens och lägga mellan bottnarna.




Så, nu är det dags för det sista momentet, täcklagret. Jag gjorde marängfluff, som var både god och enkel att jobba med.

Detta behöver du:

Marängfrosting:

2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker, med äkta vanilj


Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda. Ta kastrullen av plattan.
Vispa äggvitorna och vaniljsockret i en bunke tills det blir "mjuka" toppar i smeten.
Det ska bli som marängsmet som man kan vända upp och ner över huvudet utan att spilla (det måste ni såklart testa)
Häll lite sockerlagen i taget i marängsmeten och vispa hela tiden. Vispa ca tio minuter så dela upp sockerlaget på tio omgångar.

Vispa tills marängen är kall och har bildat "spetsiga" toppar.

När fluffet är kallt är det dags att täcka tårtan. Använd en slickepott och/eller en degskrapa för att få ytan jämn. När tårtan är täckt kan man dekorera tårtan enligt egen smak. Kanske med strössel, flaggor, ljus etc.

Låt stå i kylen tills tårtan är färdig att serveras.

Använd en vass kniv när ni skär upp tårtan och tänk på att en hög tårta är svår att skära och lägga på en tallrik, då är det enklare att ta halva tårtan åt gången, dvs de föra översta lagret till en person och de understa lagret till en annan person.

Lycka till & njut av underverket!



Kommentarer

  1. På dom bottnar vi ser på bild här, vad har du använt för färg då? Pastafärg eller vanlig karamellfärg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både ock faktiskt. De röda & rosa bottnarna är pasta färg medans de andra är hushållsfärg.

      Radera
  2. Kan jag baka tårtan samma dag som den ska serveras?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Josefin. Det kan du säkert göra, det är ju som vanlig sockerkaksbotten. Men då behöver du ha väldigt gott om tid. Det tar lång tid att grädda dem och med många bottnar som inte får plats samtidigt i ungen så så behöver man tid på sig.

      Lycka till.

      Radera
  3. Hej! Om man inte vill ha 8 lager, kan man då minska receptet proportionerligt eller riskerar receptet förstöras då?
    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.

      Ursäkta sent svar, hoppas det löste sig men jag ska svara ändå.

      Du borde absolut kunna minska proportionerligt. Jag har inte gjort så själv utan valde senast att köra lite större formar så att lagren blev lika många men inte lika höga. men visst borde du kunna halvera receptet tex.


      Hälsningar

      Heléne

      Radera
  4. Toppen recept det här!! Får för första gången bottnar som är "raka" och inte "toppiga" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Kul att du gillar det :-)

      Radera
  5. Hej,
    Tänkte testa detta till nästa helg. Funderade på vilken storlek på formarna du hade till den på bilden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Evie.

      Jag har använt 18 cm formar till tårtan på bilden. Inköpta på Coop Extra.


      Lycka till!



      Radera
  6. Hej, Hur lång tid tog det för dig att baka klart hela tårtan?
    Rekomenderar du att tårtan står inne i kylen ett tag innan servering?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg