Det var det första riktiga vårskriket.


Kinderna har fortfarande lite av den där blossande känslan man får efter en dag i trädgården då solen står högt på himlen och huden fortfarande inte är riktigt van. Den där underbara känslan, den som det var så länge sen jag kände, som jag har längtat efter, drömt om och hoppats på.

& när den äntligen kommer fylls jag av liv i alla dess former och det vill jag forma om till blommor i trädgåren, jordgubbsaft med lite för lite vatten i, grillos och ett gott glas vitt. Det ska vara barnskratt och ljudet av en fotboll som spelas mellan fyra fötter utanför på gatan, det ska vara en vattenspridare som försöker rädda det gräs som hösten och vintern förstört.

& det går att sitta ute och dricka kaffe och äta en kanelsnäcka eller två medan en sexåring med spring i benen far omkring runt bordet, ömsom med läpparna kring ett sugrör eller på väg att stoppa in alldeles för mycket bulle i den lilla munnen. & ljudet från en vårglad sexåring med alldeles för mycket bulle i munnen påminner om vilken skönt tid det är och hur mycket vi längtat.
& vi sätter potatis, lägger ut det sista gruset vi har, det som inte räcker till, och planterar buskar och växter jag inte tidigare varken hört talas om eller sett. Men det blir vackert, fint och rogivande. & jag ser framför mig hur vi sitter i vår berså en sen och varm junikväll, insuper dofterna av de växter vi nu sått och planterat, kanske även av ett gräs nyligen fuktat av vattenspridaren.

& jag tar en handfull vinbär i näven och för till min mun, en och en. Känner den syrliga men ändå söta smaken mot min tunga och det smakar svensk sommar precis som de gjorde när jag var liten. & jag tänker på morgondagen då vi ska ta upp den första potatisen och jag längtar så mycket att det gärna får bli morgon redan nu. Egenodlad färskpotatis. Egenodlad rikedom i en enkel låda av trä, fylld med mylla, kärlek och gamla potatisar.

Ibland behövs det inte mer än så för att känna sig rik, att kunna plocka upp sin egen potatis, koka den med den dill som växt brevid och tillredd med smör, salt och lycka.

Tanken på det och en sexåring med alldeles för mycket bulle i munnen får mitt hjärta att brisera ut i ett vårskrik inombords som tar sig och når ut till mina mungipor som sådana här dagar aldrig slutar peka uppåt.

Den är här nu. På riktigt.

Välkommen.
Kommentarer

 1. Ja tänk vad härligt att nu är våren äntligen här. Så som jag har längtat.
  Önskar dig en bra fredag!
  Kram
  Anneli

  SvaraRadera
 2. Du kan konsten att uttrycka dig du!

  Kram Lena

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg