Mitt liv som hund.
Den sista dagen hade vi hundspann på schemat och det måste vara något av det roligaste jag gjort. Mest såklart för att jag fick gosa med massor av söta, fina, vänliga huskys som inte ville annat än kramas och busa och ha sig men även för att det var ett så fantastiskt sätt att ta sig fram genom den snötäckta dalen, uppleva storheten och vara ett med nuet.

Har nog aldrig upplevt något liknande. Magiskt.

Vi har fem ekipage med allt från hundrädda, rullstolsbundna och de med lite mer hundvana. Vilket visar att vem som helst kan göra detta, hundarna är supersnälla men givetvis respektingivande och man får den respekt man ger. & givetvis också den kärlek man utstrålar och delar med sig av.


Så här såg det ut på den hundgården vi hamnade på hos Greendog Svalbard. 125 hundar sammanlagt med roliga namn. Allt från Whisky, Rocco, Kylling och Kaj... Jag undrade lite vem som kom på dessa fantastiska namn... Här lever hundarna året om och har sin egen lilla plats och koja. Eftersom hundarna har väldigt tjock och varm päls trivs de ute i snön. Sen är det kanske inte så jag skulle ha min egen hund men det är väl kanske en annan sak. Hundarna verkade må bra och var ivriga, glada och älskade att få springa snabbt med släden bakom sig.

När alla slädar var uppriggade med sex hundar vardera (föruom huvudekipaget som hade åtta hundar) gav vi oss iväg ut i Bolterdalen. Vädret var så fantastiskt det bara kunde bli, strålande solsken, blå himmel och ingen vind. Dock som vanligt snorkallt så jag frös som en nakenhund om fötterna där jag satt med tre par ullstrumpor och tjocka Sorel... Hjälpte föga.

När man sitter i släden upptäcker man att det kan komma vissa avgaser, det var kanske en biverkning jag inte hade räknat med... Pheww, those dogs can fart!


Jag som kör.


Jag och Johan turades om att köra. Jag tyckte det var lite läskigt för hundarna är ruskigt ivriga, snabba, starka och med en vilja att springa långt, långt. & marken är full av stenar och gupp som lätt kan få släden att tippa åt ena eller andra hållet. & i utförsbackarna gäller det att bromsa rejält för där går det undan!

Men som passagerare är det bara att njuta av den storslagna naturen. Det är så sjukt vackert och så underbart stillsamt att i lagom takt ta sig genom dalen i pudrig snö och av kraften av härliga hundar.


Efter en och en halv timme var vi tillbaka på hundgården och fick hjälpa till att sela av hundarna och ta dem tillbaka till sina kojor. Vi hade fantastiska hundar, även om jag inte minns alla namn. Den svartvita här ovanför hette iaf Cato och var väldigt, väldigt söt. Vilket de alla var iofs.
Vi fick även passa på att träffa nästa generations slädhundar. Valparna, som var ca ett år, var hur gulliga och busiga som helst. Hade de fått hade de säkert vält en och överröst oss alla med blöta hundpussar. Urcharmiga och härliga och man ville bara ta med sig alla hem så man kunde få gosa länge, länge. Men det går ju inte förstås. Men lite gos fick vi.

& så vackra Cat/Kat här nedanför. Den sötaste huskyflickan där gick att finna, privatägd och inte använd som slädhund. Henne gosade jag länge med. Helt underbar.
Vi avslutade turen med pulverkaffe så gott, så gott och en runda på hundgården innan det var dags att bege sig tillbaka till hotellet. Men innan dess tittade vi ut över dalen, fjorden och de vackraste av berg och försökte insupa varenda känsla, varenda förnimmelse och vartenda ögonblick.

För Svalbard biter sig fast. Det är något visst med den här platsen som det inte går att sätta fingret på. Vackert och storslaget. Men lite för kallt för att jag skulle kunna tänka mig att stanna här en längre tid.

Men en vecka då och då gär gott för själ, hjärta sinne och välstånd. Det är sådant man lever länge på.Kommentarer

 1. Som alltid, fantastiska bilder! Jag önskar verkligen att få komma till Svalbard någon gång.
  Så söta hundar, gosigosigosigos...
  (Ehmm, jag lurades av ditt aprilskämt. Japp.)
  Hoppas att du har en bra tisdag - första dagen på nya jobbet?
  Kram och tack för att du återigen tog mig med på resan.

  SvaraRadera
 2. Sån härlig upplevelse ni fått. Tack för att jag fick följa med på resan!

  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Vilka fina hundar! Det ser kallt ut där de ligger men givetvis med den pälsen så fryser de inte! Vilken resa säger jag igen!!

  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Det är ljuvligt att följa resan ni gör med dess vackra bilder och text du bifogar :) Ser helt magiskt ut.
  kram Lina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg