Ice, ice baby
Goder afton!

Det blir inte så stor variation på varken bilderna eller skriveriet men det är något ni helt enkelt får leva med. Det mesta här uppe handlar om snöaktiviteter, naturfotografi och att ta det ganska lugnt och kosligt. Idag har vi t.ex slappat halva dagen innan det var dags för en bandvagnstur uppför glaciärern för att sen klättra tio-femton meter ner i isen och in i en isgrotta, eller det var kanske mer isvägar, trånga, hala och kalla.

Det var en fantastisk upplevelse, att se denna plats som på sommaren inte existerar, för då flyter det smältvatten fram på den plats vi nu besökte. & varje år fryser vattnet och snön igen och det skapas nya grottor som går att besöka. Riktigt häftig. Det känns häftgt att ha varit inne i en glaciär, som funnits här i många tusen år.

På vägen ner till byn igen stannade vi för att kolla in moränen som bildats av glaciären. Guiden passade då på att berätta att för ca 65.000 miljoner år sen låg Svalbard på andra sidan ekvatorn, vilket är en av anledningarna till att det finns så många forskningsstationer och forskare här, det finns helt enkelt massor av data att ta del av. 

Vi fick ta del av fossiler, perfekta avbildningar av stora blad, något som öht inte finns att hitta någonstans på Svalbard idag, permafrosten gör att inget växer förutom lite smågräs och små, små blommor på sin höjd. Otroligt häftigt. Sen fick vi leta runt bland stenarna i moränen och om vi hittade en fossil så var det bara att ta med den hem. Johan hittade en direkt och ganska snart hittade jag en liten en, som dock gick sönder då de är så otroligt prösa. Men jag fortsatte att gå runt, flyttade på stenar, slog lite med en sten mot en annan och plötsligt satt jag med en stor sten i handen med tydliga spår efter blad eller bladgräs typ bambu. Riktigt häftigt. Så den fick åka med hem och ska få vara ett minne från Svalbard och den här fantastiska resan. 

& nu har vi haft det lugnt och skönt på hotellet och det börjar bli dags att dra sig bort mot någon restaurang för en god middag. I morgon bär det av till Barentsburg på skoter och en rysk lunch. Det ska bli intressant (och guppigt).

Hoppas ni har en bra skärtorsdag!
Kommentarer

 1. Vad roligt det är att du dokumenterar så mycket från er resa. Jag njuter av alla fantastiska bilder (konstigt nog är snön inte lika motbjudande som den här hemma) och dina ord om vad ni gör.
  Urhäftigt att gå i en isgrotta och sen hitta fossil - och få ta med sig hem.
  Fortsätt njuta tillsammans av Svalbard.
  Kram från ett Skåne som imorgon lovas mer snö...

  SvaraRadera
 2. Det är bara roligt att få ta del av. Vilken grym bild!

  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Supersnygg bild!
  Önskar en Glad Påsk!
  Kram
  Anneli

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg