Att se annat än vackra berg.

.Longyearbyen, där vi bor, är Svalbards största stad med strax över 2000 invånare. Från början var det ett gruvsamhälle, grundat av John Munroe Longyear, och tilldelat hans namn 1906. & runt omkring samhället och strax utanför ser vi spår efter det gamla gruvsamhället. Det är linbanor där kolet har svingats från kant till kant i sina vagnar, det är spännande gångar in i bergen, prydda av träpaneler så att de nästan ser ut som hus och det är kolbitar som hittas i närheten. Det är pizzor som fått sina namn efter de numera nerlagda gruvorna.

& det är inte svårt att tänka sig hur vidrigt kallt det måsta ha varit att vara gruvarbetare på Svalbard på den tiden. Vädret här är oförlåtligt och vinden ilsken som en illa omhändertagen hund. Men det är också fascinerande på ett sätt som är svår att förstå. Varje morgon ser jag samma berg men de slår mig med sin skönhet gång på gång.

Hur kan de vara så vackra, mumlar jag för mig själv, och knäpper av ytterligare tio kort på samma bergstopp som igår. Men de är precis lika vackra nu som då. Det är något spännande över vidder, fjordar och berg.

& nerlagda gruvsamhällen som spelat ut sin roll.
.

Kommentarer

  1. Inte för att jag gillar snö NU men dina kort är jättefina och vilken upplevelse. Jag är avis!!

    Kram Anna

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg