Att få ett positivt besked!


Jag trodde att de skämtade med mig men sanningen är att jag har inte ärvt den ruttna genförändringen som kostade min mamma livet. Fattar ni vilken enorm lättnad och chock då jag i princip halva mitt liv trott att jag också ska drabbas av äggstockscancer och dö vid 56 års ålder.

Visserligen kan det hända ändå men inte pga av den släktgen som härskat och söndrat i vår familjehistoria. Jag har samma risk som alla andra att drabbas av cancer, varken mer eller mindre. & det är en lättnad med tanke på att oddsen hade varit väldigt annorlunda om jag haft en ärftlig mutation på BRCA1-genen. Då hade det varit en risk på ca 60-80% att få bröstcancer och 30-40% att få äggstockscancer. Då hade det tillkommit täta undersökningar och eventuella operationer för att minimera riskerna.

Men nu... Livet ler mot mig, solen har aldrig varit så härlig och luften så klar.

Jag föll nästan ihop när de sa att jag inte ärft mutationen. Utbrast "Skojar du" även om jag förstod att hon såklart inte skojade. Det syntes så väl på deras glada ansikten att detta var ett härligt besked att få ge. & jag som inte alls trodde att jag skulle reagera så känslosamt satt med ögonen full av tårar. Av lättnad, av chock, av... liv. Det är svårt att förstå. Jag har intalat mig, försökt förtränga och oftast stött bort tankarna men ändå har de legat där och gnagt. & när min kusin blev sjuk trodde jag att det var kört. Speciellt som jag närmade mig/var i den åldern då två av mina släktingar insjuknat.

Ibland funderade jag på hur länge jag skulle få leva.

Nu behöver jag inte göra det längre. Inte i det här avseendet i alla fall och det är så otroligt skönt (men lite konstigt) att kunna släppa det nu.

Så nu kan jag kanske bli 89 år och åka på kryssningar, klaga på "dagens ungdom", hytta med näven och säga "det var bättre förr", spela canasta och gruffa ihop med de andra pensionärerna. Det låter som en härlig plan i mina öron!Kommentarer

 1. Åh så härligt! Helt underbart :)

  SvaraRadera
 2. Så glad för din skull. Vilken lättnad. Vilken lycka
  Kram

  SvaraRadera
 3. Total jävla SUCCÈ!
  Underbart att höra.
  Kram Kram

  SvaraRadera
 4. Men åh Heléne, vad glad jag blir för din skull! Så glad att jag också blir tårögd. Fast du kan ju välja att bli den glada gamla tanten som är hurtig och positiv istället ;-) Jag tror de har roligare än de bittra. Deal?

  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Vilket fantastiskt besked, Heléne! Då släpper du en stor sten och njuter ännu mer av det goda livet. (Fram till du blir gammal och tvär och krum.)

  SvaraRadera
 6. <3 <3 <3 Åhh jag hoppades att det var det det betydde

  SvaraRadera
 7. Åh vad härligt och skönt!! Nu får du njuta av livet istället för att gå och orora dig.
  Jättekram
  Anneli

  SvaraRadera
 8. Som en lärare till mig sa. tycker det är med all rätt som gamla kvinnor kan bli bittra kärringar. Lev livet och klaga på ungdomarna hur mycket du vill, fast med bus i blicken!

  Stor kram till dig, det är du verkligen värd!!!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg