När luften går ur en

Det blev en paus.

En välbehövlig sådan, en som inte planerats men som krävdes, helt av sig själv. Plötsligt behövde jag få lägga i från mig kameran och strunta i bloggen. & fundera på om jag någonsin skulle återvända.

Jag funderar fortfarande, men när livet tar nya vändningar så är det skrivandet jag återkommer till. Alltid. Det är ett vattenhål för energi och kreativitet, terapi jag kan hantera och välkomna som en gammal vän.

Det händer mycket nu, det kommer hända mycket under hela året om mina aningar och misstankar är rätt. Mycket bra, men också mycket dåligt.

För ett år sedan blev min kusin sjuk i cancer, allt detta vet ni redan. Vad ni inte vet är att jag vid det tillfället kontaktade Onkologiska kliniken i Lund för att bli utredd för misstänkt ärftlig cancer. Det är för många nära släktingar som drabbats: mamma, moster och kusin. De var dessutom drabbade av bröst/äggstockscancer (en av de ärftliga cancersorterna) och två av dem var under 40 år när de blev sjuka. Alla dessa tre faktorer pekar på en hög misstankegrad gällande ärftlig cancer i familjen.

Eftersom min kusin redan var inne i rullorna testade de henne först, och jämförde hennes cancer jämtemot min mammas och min mosters (inte min kusins mamma utan även moster för henne) och för mindre än en vecka sen kom svaret. Väntat men nedslående.

Så nu är det min tur att genomgå ett test. & min resa börjar i morgon klockan nio. Det är en risk på 50% att även jag har en mutation på bröstcancergenen BRCA1 viket innebär en väldigt förhöjd risk att drabbas av bröstcancer och/eller äggstockscancer.

Genen kommer troligtvis från min morfars sida, morfar dog i cancer vid 56 års ålder och det sägs att även hans mamma dog i cancer. Genen har spridit sig till alla hans tre barn, dvs min moster, min mamma och min morbror (min kusins pappa) så det känns som om risken är större än 50% men det är det ju inte. Man får hälften av sina gener från sin mamma och hälften från sin pappa. Jag kan ju iofs ha oturen att det finns på min pappas sida också men det finner jag osannolikt.

Så. Ja. Det händer mycket. & mitt i allt detta ska jag bestämma mig för vad jag vill jobba med, hitta ett sådant jobb och gifta mig. Så det är inte bara elände, det är mycket bra också som sagt.

Men det där som mamma brukade säga att "Det går över tills du ska gifta dig", det tror jag inte riktigt på.

Men jag ska inte ta ut något i förskott men jag har ju i princip gått och väntat på det här sen mamma var sjuk, i tretton år nu. Redan då pratade läkarna om gentest men det hela var väldigt luddigt och det kom aldrig på tal igen. Det hade säkert varit alldeles för jobbigt att hantera det då, det var en pärs att bara överleva hennes död. Men nu kommer jag få svar.

Sen ska jag bara bestämma mig för vad jag ska göra med resultatet.
Kommentarer

 1. Vet inte vad jag ska säga annat än KRAM! Men det måste (?) ju vara bättre att veta, tänker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. :-) Då kan man ju bestämma sig för förebyggande åtgärder. & hellre det alla gånger än att få cancer.

   Kram

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att du behövt en paus. Vill du dela din resa mot klara besked med oss gör du det. Vill du det inte respekterar vi det. Men vi finns här oavsett. Dina fans. Kram

  SvaraRadera
 4. evighetsstor kram Helene! tänker på dej o hör av dej om du vill. jag lever i mitt paradis o i min underbaraste tid i livet just nu. men min älskade mamma har bröstcancer o mannen i mitt liv i magen. finns. mvh lina h

  SvaraRadera
 5. Lena - gott för själen17 januari 2013 18:38

  Har saknat dig1 Men ibland måste man få pausa. Förstår att det är mycket som snurrar! På min mans sida finns också den ärtligheten så vår dotter kommer nog behöva göra samma resa som du. Tufft! Önskar dig lycka till imorgon och med svaret förstås.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 6. Oh fy fan... Ursäkta språket, men det är min spontana reaktion.
  Jag förstår att du behövde en paus, eller om du forsätter att pausa. Jag har ju själv stängt ned både fejjan och bloggen och tycker faktiskt att det är väldigt skönt. Nu svamlar jag, för jag vet inte vad jag ska säga/skriva. Det finns inte ord som täcker känslorna. Jag hoppas bara att allt är bra med dig och att din mamman ändå hade rätt.
  Sköt om dig så jättemycket! Stor kram!

  SvaraRadera
 7. Hej Heléne!
  Jag följer din blogg här borta i Kina. Väldigt fin blogg måste jag säga :-) o roligt att följa vad som händer hemma i Sverige och se alla vackra foton.

  Men det här var ju mycket tråkiga nyheter. Jag hoppas verkligen att du får tillbaka bra resultat på dina undersökningar. Tänker på dig!

  Kram från Utility-Karin

  SvaraRadera
 8. Det griper tag i mig. Skrämmer. Så nära. Jag skickar all kraft jag har kvar till dig. Jag vet hur hemskt det är att vänta på det där beskedet. Även om jag var ung när de testade mammas cancer, minns jag skräcken. Mest den jag såg i hennes blick när brevet kom, när det gick upp för henne att hon kanske stod med vår framtid i sin hand. Vårt besked var positivt. Men efter alla vändor finns skräcken kvar.

  Tänker på dig. Och är glad att du är tillbaka.
  Massor av kramar

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg