En tur och retur till onkologen


Så, då har resan börjat. Har jag tur i genlotteriet så är min hållplats just kring hörnet, annars får jag åka vidare ett tag. Vilket som, det ska bli skönt att få veta, att kunna ta ställning. Eller att bara kunna släppa det. I tretton år har det legat i bakhuvudet och malt på. Så till den grad att jag de första åren inte vågade gå på de organiserade testerna för livmoderhalscancer som alla kvinnor blir kallade på. Eller när jag blev dödsrädd då jag upptäckte ett kliande födelsemärke på sidan av ryggen och knappt vågade duscha för att jag då var tvungen att tänka på vad det kunde vara. Mina cancerminnen var allt för färska för att jag skulle våga eller orka ta tag i det.

Konstigt. Det borde ha varit tvärt om.

Men nu vågar och vill jag. Mötet idag var bra, Johan (hjärtat) var med mig och fick samma info som jag. Dock visste jag redan allting de berättade, är man en googlejunkie av högsta grad och till det extremt nyfiken är det svårt att inte söka reda på varendaste liten bit information där finns. Läkaren påpekade också att Du verkar känna till det jag berättar för dig? Jag fick ju medge att det var så, även om det kändes lite dumt att sitta där och verka otålig. Sen fick jag redogöra för vart jag hittat informationen och de tyckte att jag hade hittat bra sidor med bra information och det kändes ju bra i alla fall. Bland annat den här som heter Ärftlig bröst- och äggstockscancer, mycket bra information.

Läkaren berättade att det endast tar några veckor för att få fram svaret eftersom den grundläggande utredningen redan är gjord. Så inom tre veckor borde jag ha ett svar i alla fall. & med den informationen i bakhuvudet fick jag med mig en remiss och skjuts iväg till provtagningen för att lämna två rör med blod. Sen var det hela över. Ganska smärtfritt, förutom att det för en gångs skull gjorde jäkligt ont att bli stucken, faktiskt. Jag var bra påläst, jag har funderat länge över om jag ville eller inte ville veta så det beslutet var jag på det klara med sen ett år tillbaka ungefär. Det underlättar säkert.

& det ska klargöras. Jag har inte cancer. Inte på något sätt. Det enda jag har är en förhöjd risk att min BRCA1-gen har en mutation som i så fall ökar risken rejält för att drabbas av bröst- och/eller äggstockscancer. Men tills det är klargjort är jag minst lika frisk som alla andra, och säkert efter det också. Men jag kanske har en större risk än många andra att drabbas i framtiden om den där mutationen existerar.

& nu är det fredag och jag har hyrt film, köpt handpillade räkor och ett gott vin och ska njuta av fredagskvällen med världens bästa fästman. Så bra ska jag ha det. Hoppas ni får det minst lika bra.


Ps. & tack för alla hälsningar och er omtanke. Jag blir superrörd över era ord och er kärlek. Kram. Ds

Kommentarer

 1. Nu håller vi alla tummarna ikapp med dig!

  Ha en fin lördag.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Hoppas och håller tummarna för dig! Det går säkert bra!
  KRAMAR!
  Önskar dig en trevlig lördagskväll!
  Kram
  Anneli

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg