En majoritet kan aldrig bestämma vad en minoritet ska kännaJag tänkte skriva något om att jag kände en uns hopp idag. För alla de sidvisningar och kommentrarer jag fick igår, både här och på Facebook. För alla de fantastiska inlägg som sprids på Facebook, där vi som verkar vilja vår omvärld väl gör oss hörda och visar upp ett motstånd till all galenskap. Men den känslan försvann ganska snabbt när jag läser en status på FB som berättar att det gått med mer än 20000 personer i gruppen "Vi som vill ha kvar den svarta dockan på julafton"

En majoritet kan aldrig bestämma eller uttala sig om hur en minoritet känner sig eller bör tycka, tänka uppfatta. En majoritet kan inte bestämma vad som är kränkande eller inte för någon annan. Det en majoritet kan göra är att vara lyhörd, uppmärksam och känna av stämningar. Detsamma gäller enskilda personer. Jag kan aldrig tala om för någon annan människa hur den ska känna, tycka eller tänka. Men jag kan prata med hen, försöka förstå och komma med argument till varför jag inte håller med eller tycker annorlunda och hoppas att den jag pratar med funderar över det jag sagt och att jag kanske sår ett frö.

Samtidigt känns det hopplöst. Ett tjugotal små barn dör i en massaker i en skola på andra sidan Atlanten, samtidigt som vi kämpar för rätten att förlöjliga människor. Det dör tusentals barn av svält & krig i olika delar av Afrika samtidigt som SD-anhängare rasar över att årets Lucia var mörkhyad. Som om det är något konstigt med en mörkhyad Lucia, vem fan bryr sig om vilken hudfärg Lucian har? Jag förstår inte hur detta kan uppröra någon över huvudet taget.

Samtidigt, det fortsätter att dyka upp vänner på Facebook som "gillar" statusar jag anser vara rasistiska. Men dolt i ett budskap att "Stackars, stackars oss, de tar vårt älskade land och våra fantastiska traditioner ifrån oss" så verkar folk gilla vad som helst. Utan att tänka tanken på hur bra vi har det och att det är så enkelt för oss att vara givmilda, goda och vänliga mot vår omvärld. Vi som har mest, vi vill fortfarande ha mer, ha rätten att trycka ner andra, se till att de vet att vi minsann är bättre än dem. & om det är i form av en nidbild som tydligen gör hela vår julafton så är det viktigare än att visa andra medmänniskor hänsyn.

Fy fan säger jag. Fy fan.

& jag ber er som inte håller med, som tycker att det minsann får vara bra nu, er som inte håller med rasisterna. Gör er hörda, ta avstånd, gilla statusar med vettigt innehåll, dela bra skribenters ord. Sprid det goda, det kärleksfulla och det som som förenar snarare än det som söndrar.

Kärlek.


Kommentarer

Populära inlägg