H som i...


HALLELUJAH

Jag tror inte på Gud, har aldrig gjort och kommer troligtvis aldrig göra det heller. Men jag älskar kyrkor. Lugnet, stillheten och storheten jag finner i stolta, vackra kyrkobyggnader. Jag har skrivit det innan, Domkyrkan i Lund är ett av mina favoritställen i Sverige, arkitekturen är förödande vacker och jag tänker alltid på hur många som slitit för att färdigställa detta konstverk. Som gett sina händer, tårar och sina liv.

Sakta för jag handen över de skrovliga stenarna de burit, släpat och hamrat på. Andas på pelare som andra andats på i tusen år före mig. Går på stenblock som tagit emot kvinnor, män och barn, deras sorg, glädje och förtröstan. Upplever stillheten som om tiden aldrig ändras här inne, som om världen utanför snurrar vidare men i domkyrkan spelar allt det där ingen roll. Här är det andra saker som är viktiga, här finns det tid att andas, tänka efter och vara stilla.

Jag gillar stillheten. Jag tänker alltid på min mamma här inne, på hur tyst det är. Som hon älskade tystnaden, inväntade den, saknade den och behövde den. Jag förstod det inte då men jag förstår det nu, hur vacker tystnaden är när den är självvald, begränsad och nödvändig. 

Jag lägger fem kronor i den av åren illa åtgångna behållaren, tar ett vitt, smalt ljus och tänder det sakta på ett annat ljus. Jag tänker att det dör faktiskt inga sjömän nu, sätter det där det faller mig in och slår mig ner för att tänka och minnas de som dör innan det är deras tid. De finns här, där jag är, i hjärtat. De är ljuset, tystheten och kärleken. & i kyrkan är det tyst nog att minnas dem, glädjas åt deras, om än allt för korta, närvaro och känna tacksamhet för att att de funnits i mitt liv och hjälpt mig bli den jag är idag.

Att kunna älska dem fullt ut och så himlastormande mycket.

& när jag sakta går ut ur kyrkan finner jag att axlarna är lite längre ner, det går lite lättare att andas och luften känns lite klarare än innan. Hjärtat slår lite hårdare, kinderna är lite rödare och jag tittar upp mot den vackra himlen som om jag kunde se dem titta ner på mig.

& jag ler.

Just därför jag älskar storslagna kyrkor. För möjligheterna de ger mig att älska stort, fritt, och i tystnad. & med glädje i stället för sorg.

Hallelujah


Kommentarer

 1. Ett jättefint inlägg! Man både känner och hör stämningen i det du skriver. Har också alltid gillat atmosfären i stora kulturella byggnader.
  Läste en bok för några år sen, svärdet och spiran, tror jag, som handlar just om kyrkbyggande och livet på den tiden! Jättebra!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det är precis den boken som satt känslan för storartade kyrkbyggnader! det är så fruktansvärt fascinerande att läsa om hur det gick till och den tiden.

   Kram

   Radera
 2. Ja det är något visst med kyrkor tycker jag med!
  /Anneli

  SvaraRadera
 3. Om du nu inte blir fotograf så kan du alltid bli författare. Älskar dina texter.
  Vi är så lika i mycket. Jag tror inte på Gud eller Jesus. Men kyrkorummet gör något med en. Får jag välja så väljer jag alltid havet som mitt andaktsrum. Men en kyrka fungerar ganska bra den också i brist på hav. Sedan är jag också fascinerad av arkitektur. Farfar var arkitekt. Jag har läst antik arkitektur.
  Du berör mig alltid med dina tankar och hur du lyckas sätta dem på pränt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sarah, du är så snäll och jag blir så glad för dina kommentarer :-)

   Kram

   Radera
 4. Vackert! Gillar också kyrkor. Väldigt speciell känsla.

  Kram Lena

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg