När man planerar livet.Jag har funderat på det där med att vara projektledare, om det är något man “är” eller något man blir.

För jag vet inte riktigt när jag blev projektledare på heltid, dvs även på fritiden, eller om det är något jag alltid varit och var det kommer ifrån.

Att komma ihåg telefonnummer (ja inte nu för tiden förvisso men innan mobiltelefonernas förlovade tid), datum, händelser, födelsedagar, smådetaljer, inköp, skriva listor, göra egna kalendrar, planera sommaren flera månader i förväg etc. & inte bara mina egna datum, nej även folk i min omgivning. Helt onödiga datum som lägger sig i mitt minne utan någon som helst vettig förklaring.

Vi var på KB en sen kväll 1996 då min lägenhetskompis Andreas tar upp en bussbiljett ur fickan. Det står 12 April på den och nu är det slutet av maj. Han funderar på när han åkt buss och varför. I mitt huvud ploppar Köpenhamn upp och det säger jag.


Det var väl när du och ***** skulle till Köpenhamn?


Andreas fattade inte hur jag kunde komma ihåg veta en så obetydlig sak när han själv inte mindes det. Men sådana oviktiga små detaljer fastnar även de i mitt huvud.

Jag minns var enda datum jag blivit ihop med någon som betytt något och varje datum det har tagit slut. Jag minns folks födelsedagar, folk jag inte brytt mig om på 20 år. Jag minns när folk ur mitt förflutna tagit körkort (1:a November 1994, 5:e Januari 1995).

Jag planerar allting innan, försöker se till så att inget missas, inget lämnas åt slumpen. Jag skriver listor som jag stryker allt eftersom, ritar egna kalendrar för att räkna ner dagar eller se helheten några månader framöver. Jag minns Johans klipptider, plockar upp och läser alla Inez lappar och planerar det som står på dem. Jag ser till att bestämma och planera långt innan att något skall göras; resor, besök, katthotell osv. Det är svårt att överraska mig eftersom jag oftast redan har en massa saker inplanerade.

Jag till och med planerar och funderar ut saker åt andra, ibland delger jag dem mina tankar, ibland inte. Ibland kan jag helt enkelt inte vara tyst för jag får dåligt samvete om de skulle missa det där som jag tycker är så oerhört viktigt att de inte missar.

Men ibland inser till och med jag att det inte är mitt jobb att hålla ordning i andras liv. Vilket är bra för de klarar det faktiskt ganska bra själv.

Det finns positiva och negativa delar med detta. Det positiva är att jag nästan alltid får saker gjorda och de blir bra osv. Det negativa är att det är ganska tröttsamt och inte speciellt spontant. Att hela tiden fundera flera steg framåt gör att det ibland är svårt att hålla sig i nuet.

& hur blir man bättre på det? Hur lär man sig planera mindre, låta saker och ting missas, bli fel osv. Och ändå kunna inse att det inte är så farligt? Att man faktiskt inte kan hålla reda på allt.

Det är sådant jag funderar på. Medan jag fortsätter planera livet :-)

Såklart.

Kommentarer

 1. Känner igen det där. Jag har varit mycket så förut. Har försökt jobba bort det. Dels håller inte kroppen för det i längden och dels är det ju lite kul med spontana saker också. Dessutom, det där med att hålla reda på andra, tas inte alltid emot positivt. Vet jag av erfarenhet. En person i min närhet, med väldigt dålig självkänsla, kände sig trampad på tårna, medan jag förstås kände mig oerhört nöjd med min hjälpsamhet. Men det är oerhört svårt ibland att vara tyst när personer är påväg att springa rakt in i fördärvet.

  Det är ju också oerhört praktiskt att komma ihåg saker och få saker gjorda.

  Det blir till att fundera - vill du jobba bort det eller vill du ha det kvar. Eller kanske rent av ett mellanläge.

  Kram Lena - gott för själen

  SvaraRadera
 2. Jag sitter och småler när jag läser ditt inlägg!! Kanske inte riktigt fullt ut är jag som du men jag planerar jäkligt mycket!!

  Tänk om jag varit på alla dessa resor jag planerat!!!

  Men man mår bra av att vara stukturerad!


  Ha en fin dag!


  Kram

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg