New York, mina drömmars stad.


New York

Jag minns första gången jag hörde talas om New York, på riktigt. Min mamma och styvpappa skulle dit när jag var elva år och jag fick inte följa med. Främst kanske för att de fick resan genom jobbet (mamma hade sålt bäst av alla på hela företaget) men säkert också för att det var skönt för dem att få komma iväg själva lite.

Det här var 1987 eller 1988 och New York var fortfarande ett ganska osäkert ställe. Mamma berättade att man inte kunde gå med allt för dyra smycken på fingrarna för då kunde rånare skära av fingret för att få tag i ringen. Detta skrämde mig nåt så vansinnigt. Usch vilket ställe tänkte jag, dit vill jag aldrig åka.

Detta var innan de åkte. När de kom hem fanns det inga skrämmande historier att förtälja, bara bra sådana. Mamma berättade om en bar de besökte som var känd för att de aldrig städade där, så överallt i baren fanns det tjocka lager med damm. Mamma (pedanten i hushållet) tyckte väl att det var sådär kul men min styvfar gillade det mycket. Hon berättade om McDonalds vid Wall Street där de kom ut med maten på silverbrickor.

Mamma berättade om alla höga hus, om Time Square, Central park och hon berättade om World Trade Center. Fascinerat lyssnade jag när hon berättade om dessa höga byggnader som de hade varit uppe i och blickat ut över New Yorks vidder. & då, då bestämde jag mig för att en dag, då ska jag också åka till New York.

Så från 11-12-årsåldern har jag drömt om att få åka upp i World Trade Center, se världen så som min mamma hade sett den. I 13 år drömmde jag om dessa byggnader. Tills någon raserade dem och någonstans mitt i allt det hemska som hände den där dagen så insåg jag också att jag aldrig skulle få uppleva min dröm att stå uppe på World Trade Center, precis som mamma gjort. Det var min egen lilla personlig sorg den där dagen, så oerhört obetydlig i jämförelse men något jag i alla fall tänkte.

Jag fick mina första Converse när de kom hem från den där resan, ett par svarta, höga Converse. & jag var först på hela skolan med dem, sällan har jag varit så stolt. & där någonstans påbörjades en evighetslång kärlek till dessa fantastiska skor.

Jag har alltså drömt om New York i många, många år och någon gång sa jag att jag skulle i alla fall åka dit innan jag var 35 år. & det lyckades jag med. Första gången jag var där var 2008 och sedan dess har jag återvänt en gång om året. Det är någonting med staden som gör att man alltid vill tillbaka, som gör att man inte riktigt kan släppa henne. Det finns alltid mer kvar att göra.

Denna magiska stad, där det alltid händer saker, där det alltid finns en puls.

Om fem månader ses vi igen. Som jag längtar.


Kommentarer

 1. Det är verkligen en stad att längta tillbaka till. Första gången var 1987, då jag var nyss fyllda 21. Vi försökte checka in på hotellet vi förskottsbetalat på. De svarade nonschalant att vi inte längre hade något rum och skulle checkat in före kl xx, vilket vi inte fått reda på. Det var bara att bära resväskorna (på den tiden var det inte så vanligt med hjul) något kvarter för att hitta hotellrum. I en port, vi passerade, stod en knarkare och erbjöd oss högre höjder. Ett dramatiskt första möte med NY, men fortsättningen på den resan och de efterföljande resorna har varit fantastiska. Och knarkarna verkar var som bortblåsta nu för tiden.

  (PS. Vi fick faktiskt tillbaka pengarna).

  Lena - gott för själen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilket första intryck. Tur ni var så unga, man är ju ganska orädd i den åldern. Men kul att ha avrit där under the "bad years".

   Radera
 2. Jag har aldrig haft det där suget. Aldrig drömt om NY som du har drömt om NY. För mig har det bara varit Rom. En stad som jag återvänder till gång på gång. Varje år sedan 1985. Det du.

  Men så var mannen i NY med jobbet för några år sedan och ringde hem och sa längtansfullt att VI måste åka hit tillsammans. Han ville uppleva NY med mig. Och då började långsamt tanken väckas. Att jaa, kanske. Varför inte.

  Jag fick resan i examenspresent. Vi var där tillsammans i september. Och nej, det var inte kärlek. Mer fascination. Och ett sug att uppleva mer. Och mer blir det ju. I augusti. Iiiiiiiii. Säger jag bara.

  Ciao

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh Rom. Det är en av mina favvostäder det med. Har varit där och jobbat tre gånger, i tvåveckorspass. Två gånger på sommaren och en gång i november och oavsett tid så har det varit magiska upplevelser. Ändå är det något som gör att jag drar mig lite för att åka dit nu.

   Varje år sen 1985? Shit, det är ju... 27 år! Ja, det är ju lite skillnad mot mina fyra år i NY :-)

   Grejen med NY är ju att hitta de där guldkornen som inte är så turistiga. Som att sitta i CP och äta picknick, uppleva lugnet men ändå se höga hus i bakgrunden. Att sitta i solskenet i Battery Park och se färgorna gå ut mot Staten Island.

   Radera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg