När någon säger "Hej, det är Lennart"

Moster Ulla, gift med Lennart, morbror Lennart.


I min strävan över att behöva veta, att behöva få svar tar jag till det som står till mitt förfogande, det enda jag vet hur jag ska behärska, hur jag ska använda. & jag vänder mig till den enda som vet, den enda som finns kvar, den som älskade henne allra mest.

Hans röst i telefonen är som ett gammalt saknat minne, ett sådant som kommer tillbaka som en varm sommarvind, något man känner igen så väl att man inte förstår hur man har kunnat glömma. & jag förflyttas med ens till huset där de bodde, där det luktar äpple och bensin i källaren, minns du det Lennart? Hur det doftade av höstäpplen och bensin.

Det är en doft jag fortfarande älskar.

Med igenkännandet kommer minnena, minnena av dem, av huset, av min första idolförälskelse. För det var i deras tv-rum, i deras soffa jag föll handlöst för Morten Harket i Aha, hans ögon var de allra vackraste av ögon och hans ansikte det vänaste jag sett.

Jag var 8 år gammal och jag visste ännu inte att hon snart skulle dö.

& jag minns smaken av sirapsmackorna jag fick, de som mamma sa åt henne att inte ge mig. Men som hon bredde så fort mamma gått, till min stora förtjusning. För hon skämde bort mig i avsaknaden av egna barn, jag var deras att låna, deras att skämma bort oförskämt mycket.

& som de skämde bort mig. Med kärlek. & som jag älskade dem tillbaka.

En sommardag i juni fanns hon plötsligt inte mer och det var som om hela världen stannade och jag var en hjälte fattigare.

& som hon fattas mig.

Men tiden gick och minnena bleknar och snart fanns nästan bara dofterna kvar. Doften av bensin och höstäpplen. & ett minne av en röst, ett skägg och en svart skinnväska som han alltid bar vid sin handled.

I min strävan över att behöva veta, att behöva få svar tar jag till det som står till mitt förfogande, det enda jag vet hur jag ska behärska, hur jag ska använda. & genom att minnas en födelsedag sitter jag alldeles strax och tittar på ett namn och ett telefonnummer. & utan att tveka en endaste sekund slår jag ett nummer till någon jag inte pratat med sen jag var liten.

Någon svarar och säger:

"Hej det är Lennart"

& det doftar bensin och höstäpple.

Kommentarer

  1. Åh så sorgligt och lyckligt i ett! Kände gråtklumpen i halsen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg