När man väntar på ett telefonsamtal som inte kommer.
36 år och äggstockscancer, hur kan livet vara så grymt? Hon är mitt uppe i livet, har hittat en fantastisk tjej att älska, ett jobb hon verkligen gillar, en stad hon har många vänner i. Hon har en mamma som älskar henne och en bror som gör allt för henne.

Hon opereras idag, de tar bort allt och kanske lite till, om det har spridit sig. Skär bort delar som är en del av henne men som hon klarar sig utan. Trots det. Trots att man kan leva utan, det är en operation, ett stort ingrepp på kroppen.

& det är bara början. För sen kommer behandlingen, och jag har sett behandlingen, den är inte människovärdig. Det kan vara det vidrigaste man kan tänka sig, för den dödar inte bara det dåliga, den dödar även det som är bra, om så bara för en stund.

Men kanske är hon starkare än min mor, har bättre fysik, bättre psyke, mer stöd, mer ork, mer jävlar anamma. Är mer förbannad. Hon måste vara förbannad.

Jag är förbannad. Fan va jag är förbannad. Men hoppfull.

Jag insuper information som någon som aldrig förut läst en rad, jag läser 1177 om och om igen, letar bloggar, information, berättelser från dem som överlever. & det är alltid samma sak. Om det hittas i tid.

Gud va jag hoppas att det har hittats i tid.

Jag läser i Aftonbladet om Thèrèse som tog bort allt för att försöka undkomma den ärftliga cancern. Äggstockar, livmoder och bröst. 

& jag vet att risken ökar ju fler fall det finns. & det tredje, det som gjorde att allt förändrades. Det kom nu, det kom alldeles för tidigt, det påminde mig om att det är dags att ta tag i saken, inte sitta och vänta på att skiten ska bestämma hur jag ska leva mitt liv. Det innebar även nya vetskaper. Som att min moster enbart var 38 när hon fick bröstcancer första gången. Jag tänkte ju att hon var gammal. Men 38 är ingen ålder.

Det har gått 27 år. Jag är snart lika gammal som hon var, min fantastiska moster, som gav mig sirapsmackor så snart mamma hade försvunnit ut genom dörren. Som lät mig sova med fem nappar när jag sov över. Som gjort att jag för alltid kallar mannagrynsgröt för Ullagröt.

Jag läser om genetik, om risker, om åldrar, om antal, om tumregler. & jag kan checka av dem alla. Check, check, check.

Linda fyllde 36 år i november. Hon var min första kompis, den jag såg upp till som liten. Den som alltid var bättre på fotboll och handboll.  I dag, den 6 februari 2012 opererades hon. Min starka, tuffa, modiga kusin.

& jag väntar på besked som aldrig kommer.Bild lånad från Subversiv cross stitch

Kommentarer

 1. Skulle bara titta in och säga hej (hittade hit via Emmas blogg-event-lista) men fick en stor klump i magen av ditt inlägg idag. Tänk vad allt annat i livet blir så världsligt när ens nära och kära inte är friska.

  Skänker din vän en extra tanke.

  På lördag syns vi i Malmö. Tills dess,
  Stor KRAM

  // Inredningsfrun

  SvaraRadera
 2. Så starkt, vackert, varmt kärleksfullt och med stort jävlar anama du skriver.


  Jag kan skriva under på varenda ord du skriver om cancer. Cancer är ondskan personifierad!

  Hoppas du fått samtalet och det var ett hoppfullt samtal.
  Mina varmaste kramar/Jenny

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg