När ingenting går som det ska


Hon fick feber i veckan. En feber som inte ger med sig, en feber som sätter gränser, som utmanar det vi trodde skulle bli enkelt, det vi trodde bara var första steget. & när man tror att det värsta är över, det är då det sköljer över en, insikten att det inte "bara" är en operation att ta sig genom, att det inte "bara" är att ta bort och sy ihop. Att det handlar om livet, själen, kroppen, döden, överlevnaden, kärleken och tron.

Det handlar om riktig jäkla överlevnad. Det är det enda det handlar om. Lev för helvete.

För hennes kropp är sargad, bestulen, skördad, skördad på det som var hennes. & hon kommer aldrig mer vara den hon en gång var, inte på grund av förlusten av organ, men på grund av förlusten av det som var så oskyldigt tidigare, kärleken, livet och det som för alltid skulle vara. Det oskyldiga blev smutsigt, naket, illaluktande. Det blev till en verklighet ingen var beredd på, ingen vill ha, ingen trodde var möjlig. Det händer inte mig.

Nej. Det hände henne.

Och mitt i det hela finns hennes nära, de som gråter om dagarna och ligger sömnlösa på nätterna. De som oroar sig varje sekund, varje minut, som får ont i magen av varje telefonsamtal, som har tappat lusten, de som måste kämpa för att orka med. De som förlorat varje glädjestund och måste jobba hårt för att ta sig upp varje morgon och som bävar tanken på sängen om natten. För på natten finns inga ljud, inget som stör, det är då tankarna får fritt spelrum, det är då tanken på "om" infinner sig.

Om.

Fan heller. Om om funnits hade jag varit kung.

Men likt förbannat har vi inget att säga till om, våra röster drunknar i havet av antibiotika, akutoperationer, tysta stunder med tårar som i en strid ström rinner ner för redan blöta kinder. Hjälplösheten, den förbannade hjälplösheten som infinner sig. Den som gör att man bara vill skrika, slå sin hand genom något hårt så att man får känna något annat. Något som går att ta på, som får tankarna att vila från det riktigt onda för en stund. Något som hindrar en från tankarna som maler, maler, maler i huvudet. tankarna som gör mer skada än nytta, som förflyttar gränser för det man trodde var möjligt. Som sakta maler ner det som en gång var, som inte bidrar till något nytt.

Hon opereras igen, nu ikväll, en operation som inte var planerad. Men feber & smärta utöver det vanliga tvingar henne till ännu ett ingrepp, ännu en risk. Oavsett hur behövligt det är, det är en risk.

& hennes nära slutar nästan andas, slutar leva, slutar se framåt. De är fast i denna stund, för alltid fast i denna stund. De väntar med smärta i bröstet, oron i hjärtat, gråten i halsen. De väntar på det goda, det hoppfulla. De väntar på något bra, något positivt.

& jag, jag väntar med dem.

Kommentarer

 1. SV; Men äsch..jag? Upptagen? Snarare förvirrad av att prata ihop ansikten med bloggar. Jag är inte direkt buskablyg själv men det var väldigt rörigt stundtals..du skulle grabbat tag i mig och sagt Hej, hörrududu, vi skulle ju hälsat på varandra.

  Men nu vill jag istället ge dig en kram, grabba tag i dig och ge dig en sån där bamsing till kram som gör att sorgen liksom lättar lite. Jag har missat vad du/ni går igenom...men skickar min omtanke och kärlek ändå!

  Kram Mary

  SvaraRadera
 2. suck..PARA ihop ansikten med bloggar. Inget annat.. Mary mary... :S :P ;)

  SvaraRadera
 3. Vilket inlägg. Fint skrivit.Det är inte alla som kan sätta ord på vad de känner. Skönt att skriva av sig, det hjälper även om det ändå inte hjälper. Kram till dej.

  SvaraRadera
 4. Vad vackert du skriver. Förstår att du går igenom något svårt. Skickar en kram som kanske kan trösta lite.

  Och jag såg dig igår... men visste inte att du var du.. Tyckte jag kände igen dig (jag satt framför dig på dagen) men kunde inte placera dig... och jag är också lite blyg sådär...
  Men nästa gång!!!!

  Stor kram
  Jannike

  SvaraRadera
 5. Varför vet man aldrig vad man ska säga när man vill säga något på riktigt. Du berör mig. Vet inte riktigt vad som hänt, som det ska va så klart, men jag vill ändå krama om. Kanske får jag beröra tillbaks med min omtanke.
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Tack för era snälla ord och omtanke. Ni är ju helt fantastiska :-)

  Kram på er!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid och lämnar några ord hos mig. Det uppskattar jag verkligen.

Populära inlägg