Att få liv igen


Jag släpar mig ut för att hämta posten, & jag upptäcker att det är varmt och skönt ute, nästan som riktig vår. Tror att jag inbillar mig och att jag, biten från dörren till postlådan, hamnat i någon slags extrem läposition, så här varmt kan det nämligen inte vara.

Väl inne igen slänger jag en blick på värmepumpen som är ovanligt tyst.

Det är 13 grader ute, 13 grader.

Så här varmt har det inte varit på månader. & jag tittar ut genom fönstret och ser att vintergäcken och snödropparna har exploderat i mängd i rabatten.

Så jag hoppar i sambons tofflor, tar mig ut i solen på baksidan av huset, och här är den än om möjligt ännu ljuvligare. & för en kort stund sätter jag mig på en stol och lyfter mitt trötta och vinterbleka aniskte mot solen och får en känsla av att livet kommer tillbaka, av detta, av detta lilla, lilla, värme, sol och skolklassröster från skolan en bit härifrån. Jag hör bilarna från motorvägen en bit bort och tåget passerar med full fart från andra hållet.

Vinden tar tag i de hårstrån som inte stannat kvar i min fläta och kittlar mig nu på kind och på panna. & jag njuter, gud va jag njuter. För detta älskar jag, detta är livselixiret jag väntat på. Som jag knappt trodde skulle återvända, för jag glömmer varje år, jag glömmer hur det känns och hur värmen och solen fyller mig med liv och ork.

Ja, det är precis så det är, varje höst går jag i ide och varje vår vaknar jag till liv.

& jag inser att det kommer en vår det här året också, då jag kan sitta och titta på himlen från en solstol i trädgården, dricka rosévin sittandes på en filt på gräsmattan och låtsas att jag har picknick. Uteserveringarna öppnar och man får sitta länge länge ute och bli lite rödlätt i ansiktet och varm i själen.

Man kan gå långa kvällspromenader, medans det fortfarande är ljust ute, och prata om allt det där som man inte pratar om på vintern, för det glöms bort under kylan, glöms bort av mörkret. Man kan ha barn som äntligen, äntligen får hoppa studsmatta så länge och mycket att de somnar omedelbums på kvällarna, lyckliga av utmattning.

Man kan få bli serverad underbar grillad mat av älsklingen, och den allra första måltiden ute är, inte alltid den bästa, men den mest efterlängtade och på så sätt kanske den man älskar allra mest. För det man saknar och får tillbaka, det är det som som suddar ut gränderna.

Jag är inte ute så länge, hostan och skrovligheten gör sig påmind och jag blir matt av att röra mig allt för mycket. Så jag kniper år mig en handfull Snödroppar, för om jag inte kan sitta ute och titta på dem så vill jag ha dem i min närhet och minnas att det är strålande varmt ute och att våren är på gång.

Så jag placerar dem i ett litet glas och ställer i fönstret i sovrummet där jag hela tiden kan se dem, och nu när de fått stå inne en stund tinar de upp och vecklar ut sina blad, de får liv igen.

Precis som jag.


Kommentarer

Populära inlägg