New Yorktips del 1 - boendeNew York (The Manhattan part)

I House of Philias blogg så efterfrågades det New York-tips och eftersom jag har några så plitade jag ner några där. Dock kom jag på att jag kanske skulle göra en sammanställning här också, på vad som kan vara kul att göra, bo etc i New York. Jag börjar med ett hotell jag tycker är väldigt bra för pengarna.

New York (eller rättare sagt Manhattan), är en spännande, intressant, storslagen och lite överväldigande stad. Det är lätt att hitta (uppbyggnandet av stades gator som ett rutnät är genialiskt), folk är vänliga, det finns oändligt med shoppingmöjligheter, fantastiska matupplevelser och en massa annat skoj.

Boende är svårt i NY, det är ganska dyrt om man vill ha lite bättre standard. Jag har bott på tre olika ställen, YMCA vid Central park (funkar om man är en backpacker, inte annars), ett finhotell på Lexington Ave (dyrt och det finns säkert bättre för samma pris) och ett standard hotel vid namn Hotel 17 i Gramercy.

Hotel 17 är hotellet för dig som inte vill lägga alla pengar på boendet, som kan acceptera att dela dusch och toalett med andra och bo på ett hotell som inte är inredda i vita eller beiga färger. Här kan man välja på 1-4-bäddarsrum och jag har bott eller sett alla sorters rum. Är man tre tycker jag att man lika väl kan ta ett fyrabäddarsrum, det kostar inte så mycket mer och det ger mer utrymme för väskor och dylikt. Annars är rummen av bra storlek. I rummen finns handfat etc för avtvättning, tandborstning etc. Tapeter, mattor och överkast är oftast i, låt oss säga intressanta, mönster och färger. Men eftersom man spenderar så pass lite tid på rummet och allting är fräscht så är det helt ok.

& så var det det här med badrummen/toaletterna. Man måste dela dem med dem som är på samma våning som en själv. Men badrummen/toaletterna är singelrum, dvs, man är enbart en åt gången i dem. & de hålls väldigt fräscha. Det är ett riktigt bra hotell till ett lågt pris, något som är svårt att hitta på Manhattan.

Hotell 17 ligger ochså väldigt bra till (E 17th st & 3rd ave), i ett mysigt område väldigt nära Union square och Broadway. Nära till en stor tunnelbanestation med många linjer (Union square st), enkelt att ta sig gåendes till Soho eller upp mot Time square. Man får räkna med att gå en hel del på Manhattan, eller så kan man välja redan nämnd tunnelbana eller någon av de 12000 gula taxibilarna (åk inte svarttaxi). Men för att uppleva NY så tycker jag att man ska gå. Gå, gå och sen gå lite till. & ta för guds skull med minst ett par bekväma skor.

Det finns ingen frukost på hotellet men det fixar man lätt ute på gatan. I hörnan ett kvarter ovanför (E18th & 3rd) hotellet ligger Sunburst som har det mesta i amerikansk frukostväg man kan önska (bagels, omelett, amerikanska pannkakor, kaffe, juicer, havregrynsgröt etc). Åt andra hållet, ner mot 15e gatan finns det en Starbucks och vid Union Square finns en Pret a Manger. Sen ligger det en diner precis i korsningen E 17th & 3rd men den tycker jag personligen inte är så bra.

Man kan givetvis också köpa frukost i affären (som också ligger vid korsningen 17th & 3rd) om man vill köpa bröd, pålägg, juice etc var för sig.

Runt hotellet finns det ett par schyssta restauranger.
Casa Mono
The House
Pete's Tavern

På Casa Mono och The house bör man boka bord innan men på Pete's tavern är det inga problem att gå in och be om ett bord utan reservation.

Så priset då, ja det varierar ju givetvis beroende på vad dollarn kostar. Men två personer i ett dubbelrum i en vecka får betala ca 8000 kr ihop. Jämfört med The Waldorf Astoria som är en helt annan klass men som kostar runt 15000 för två personer en vecka.

Som hotellaspiratör så kan man också kolla upp vilken ranking hotellen har på Tripadvisor. Av 430 rankade hotell ligger Waldorf Astoria på 152 plats och Hotell 17 på 174 plats. Som en jämnförelse av vad man kanske får för sina 8000 kr respektive sina 15000 kr.

Kommentarer

Populära inlägg