There ain't no such thing as a free lunch

Smutsigt
När vi köpte huset frågade säljarna oss om vi ville behålla ett par saker som de inte hade någon nytta av längre. Den största saken var en Webergrill av rätt schysst modell. Den var vi givetvis lite intresserade av om priset var det rätta. Vi fick den billigt inklusive en massa andra saker och tyckte vi gjorde en hygglig affär. När jag förra helgen öppnade locket för att titta lite noggrannare inser jag att grillen är ohyggligt smutsig med en massa inbränt fett och andra grillrester som jag helst inte vill tänka på. Det skulle behövas både starka rengöringsmedel, stålborste och bra tryck i vattenstrålen för att få grillen ren. Saker jag givetvis inte hade hemma. Jag fick alltså nöja mig med en demontering av grillen för att komma åt ordentligt och jag konstaterar att det är rätt många delar i en gasolgrill.

I veckan har det inhandlats diverse saker att rengöra med. Eftersom grillen är gjord i aluminium funkar vanlig ungsrengöring inte så bra, eller rättare sagt, skulle skada godset. Jag tänkte att lite hederligt avfettningsmedel borde göra susen. Samtidigt har jag också funderat på att köpa en högtryckstvätt och nu fick jag ytterligare argument.

Kärcher K5.85


Som tur var hittade jag en begagnad Kärcher K5.85 inklusive en terasstvätt på blocket som fick följa med hem. Även om den inte var till så stor hjälp i saneringsprocessen det alltid bra att ha en, och trallen som ligger framför entrédörren är nu ren och fin. Det enda som bet på grillen var stålborste och avfettningsmedel. I eftermiddags blev jag klar och kunde montera ihop grillen igen. Det närmade sig kväll och vattnet började frysa till is på grillen innan jag var klar att koppla in gasolflaskan. Väl klar vred jag igång första gasreglaget och tryckte på tändknappen och en smula förvånad ser jag att grillen tänder direkt. Bra där, allt jobb var inte i onödan iallafall.

Eftersom jag använde vanligt avfettningsmedel för bil lät jag grillen stå och bränna rätt länge för att bli av med eventuella rester. Jag vill ju att maten ska vara ätbar och ha smak av hickory, inte alifatiska kolväten. Temperaturen i grillen steg snabbt och lätt till över 200°C när jag stängde locket.

Så efter många timmars arbete och ett inköp av en högtryckstvätt kan vi nu börja använda grillen. Det ser jag fram emot samtidigt som jag också sammanfattar projektet med "There ain't no such thing as a free lunch"...

Värmen är det inget fel på!
/Johan

Kommentarer

Populära inlägg