Gott nytt år, nu sätter vi fart.

Nyårsfesterna är över och vardagen tar plats igen. Det mesta av julpyntet är bortplockat, lite ljusslingor, julgran och barnens julstjärnor som ännu fått sitta kvar.
& nu börjar funderingarna på vad som ska göras i huset och i vilken ordning. Tvättstugan är prio ett men eftersom den hantverkare som var där och tittade för snart två månader sedan ännu inte lyckats med konststycket att ta fram en offert så vet vi fortfarande inte hur mycket det kommer att kosta. & den kostnaden är lite av förutsättningen för kommande aktiviteter.  Vi får försöka ta in offerter från andra hantverkare också, även om Johan har bra erfarenheter av hans tidigare arbete så är det oacceptabelt att inte ens ha fått ett offersvar än.
Tvättstugan ska alltså få ett ansiktslyft, ett välbehövligt sådant då ingenting är gjort med just den delen på si sådär 30 år. Det är alltså på tiden. Allting ska rivas ut, vi ska kakla och lägga klinkers, våtrumssäkra etc. Det ska hantverkaren få göra.  Sen ska vi själva måla, sätta in nya skåp, sätta tillbaka den nya tvättmaskinen och fundera på om vi ska ha torkskåp eller torktumlare etc. Få plats med kattlåda samt matplats och förvaring. Sen funderar vi på att sätta in en skjutdörr som skulle göra öka på platsen en hel del i tvättstugan, som det är nu är dörrarna lite i vägen för varandra, det funkar men är irriterande.
När vi väl vet vad tvättstugan går på är det dags att fundera på resten av huset. Vi ska måla, så mycket vet vi, men i vilken ordning etc är inte bestämt. Nästan alla väggar och tak ska vitmålas plus alla fönsterkarmar (som idag är mörkbruna). Tapeterna i vårt sovrum samt Willes sovrum måste plockas ner (det sitter tapet på tapet och inte skarv i skarv) innan vi målar/tapetserar. Vi måste hyra in någon slags ställning/lift för att kunna måla väggarna i vardagsrummet, hallen på ovanvåningen och i trappan. För att inte tala om när vi ska måla taket.

Sen ska golvet i kök, hall och vardagsrum slipas och på ovanvåningen ska alla golv (utom i badrummet) bytas från ett lagt fult björkgolv till ett fint ekgolv. Duschen på ovanvåningen ska bytas ut mot ett badkar och någon gång i framtiden ska båda badrummen göras om. Valven ska bort (finns två valv, ett in till köket och ett in till vardagsrummet) och garderoben i hallen ska göras om.
Pust.  Det var inomhus det.  Vad vi ska göra utomhus får vi se när våren kommer. Vi kommer dock ta bort en hel del av det som växte där innan. Det är för mycket jobb med trädgården som det är nu och jag vill ha en enkelt, lättskött och snygg trädgård. Mer gräs, staket på framsidan, en japansk blodlönn (Johans dröm), odlingslådor, en stensatt gång kanske.  Sen kanske vi gör en hörna för barnen, gungställning, sandlåda eller så. Plus att altanen/uteplatsen måste  fixas till.
Så, där är grundplanen. Förvisso mest kosmetika, det är ju inte direkt några väggar som ska flyttas eller så, men takhöjden (som var anledningen till att vi föll för huset) ställer till det. Det går inte bara att sätta igång och måla tyvärr. Men man får ta det goda med det onda, som tur var behöver man inte måla om så ofta J
/Heléne

Kommentarer

Populära inlägg